środa, 25 stycznia 2017

Leczo z papryka kielbasa i pieczarkami

Leczo z papryka kielbasa i pieczarkami

Leczo z pieczarkami i kiełbasą to właśnie taki posiłek. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury.


Leczo z papryka kielbasa i pieczarkami

Coś ciepłego, sytego, domowego. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne!


U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


Leczo z papryka kielbasa i pieczarkami

Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos. Leczo z cukinią i kiełbasą to tradycyjna węgierska kuchnia. Polecane przepisy: leczo z cukinia kielbasa papryka. Leczo to potrawa, która lepsza staje się z czasem, więc możesz przygotować je dzień przed planowym momentem podania. Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza.


Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. Zapraszam dzisiaj na proste pyszne i domowe leczo z pieczarkami. Możliwe do przygotowania w wersji z kiełbasą, bez kiełbasy lub z fasolą.


Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Potrawa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu i do tego tania. To doskonałe danie, pełne warzyw.


Leczo z kiełbasą, pieczarkami i papryką robi się bardzo szybko. Potrzebne produkty kupisz w każdym, nawet prowincjonalnym sklepie. Poniższy przepis na leczo z kiełbasą, papryką, fasolą i wieloma innymi pysznymi składnikami pochodzi o Przemysława Świerczyńskiego, który zawodowo zajmuje się gotowaniem w swojej łódzkiej restauracji zdrowyobiad. Jego leczo tak mi zasmakowało, że poprosiłem o przepis. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.


Doprawiamy solą, pieprzem i papryka. Na koniec posypujemy zieloną pietruszka. Do cebuli dodaj kiełbasę, paprykę, przyprawy (słodka i ostra papryka) oraz koncentrat. Smaż całość przez kilka minut.


Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą.


Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy. Przepis na leczo z pieczarkami. To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy. Dania z cukinią w roli głównej. Bardzo często dzieciaki nie chcą jeść warzyw.


Tymczasem leczo z kielbasa ma w sobie coś magicznego i dzieci zajadają je z wielką chęcią. Sama wracam do niego z miłą. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia i papryka, pieczarki (i w dodatku ich cena o tej porze roku jest bardzo atrakcyjna). Składniki: na 5-porcji.


Tak jak poprzednicy dodałam troche więcej przypraw takich jak słodka papryka, chili i maggi. Uwielbiamy dania jednogarnkowe za ich prostotę, a przede wszystkim smak! LECZO Z PAPRYKĄ, KIEŁBASĄ I CEBULĄ to szybki obiad ze świeżych, sezonowych warzyw z dodatkiem aromatycznej kiełbaski! W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy.


Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: pieczarki, paprykę i cukinię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty