piątek, 6 stycznia 2017

Makowiec drożdżowy z gotowej masy makowej

Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty. Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Ciasto: Masło posiekać z mąką, dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie, cukier puder,.


Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem.


Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Ciasto podzielić na części, następnie każdą z nich rozwałkować. Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć.


Makowce zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia. Po upieczeniu polukrować cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy).


Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Wykonany z dodatkiem gotowej lub własnoręcznie zrobionej masy makowej jest przepyszny. Sprawdź, jak wykonać to ciasto w swojej ulubionej wersji!


Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej.


Makowiec drożdżowy z gotowej masy makowej

Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Więcej niż przepisów. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie.


Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Z białek ubij pianę i dodaj do masy makowej. Wyrośnięte ciasto ponownie wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt.


Makowiec drożdżowy z gotowej masy makowej

Wyłóż na ciasto masę makową, wygładź i zwiń ciasto z masą w rulon. Piecz makowiec w temperaturze 1stopni C przez minut. Gotowe ciasto polej lukrem i posyp skórką pomarańczową. Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia).


Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Oto idealny makowiec drożdżowy. Wiem, brzmi nieskromnie, ale taka jest prawda :) Idealne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto wspaniale współgra z masą makową i nie oddziela się od niej.


Makowiec drożdżowy z gotowej masy makowej

Gotowy, mielony mak wystarczy zalać wrzątkiem, dodać ulubione bakalie, przyprawy i gotowe. Jeśli przygotowujesz makowiec zawijany po raz pierwszy, przeczytaj dokładnie przepis, a na pewno się uda. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego.


Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z gotowej masy. Mak z puszki mieszamy z kaszą manną i delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywno. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3-części (można to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok.


Pyszne ciasto drożdżowe, które baaardzo dobrze rośnie! Ale następnym razem z pownością zrobię masę makową z tego przepisu :) Niestety popełniłam dwa błędy, przez to makowiec urósł bardziej na boki, niż w górę! Masa makowa z mielonego maku, takiego gotowego z puszki jest zazwyczaj bardzo mokra. Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. Oczywiście można też kupić bardzo dobrej jakości gotową masę makową.


Celujcie więc w lepsze, sprawdzone marki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty