Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza.
W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos. Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory.
To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Pieczarki podsmazyc na pozostałym oleju. Kostkę kogutek rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i wlać do garnka. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania.
Całość dusić jeszcze ok minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryka. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Bardzo często dzieciaki nie chcą jeść warzyw. Tymczasem leczo z kielbasa ma w sobie coś magicznego i dzieci zajadają je z wielką chęcią.
Sama wracam do niego z miłą. Leczo z kiełbasą i cukinią to przepis wart zapamiętania. Leczo z cukinią i kiełbasą to tradycyjna węgierska kuchnia. Pieczarki oraz cebule z kiełbasa przełozyc do papryki z pomidorami.
Coś ciepłego, sytego, domowego. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw.
Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Do podsmażenia cebuli użyłam oliwy z oliwek a zamiast słoniny chudą wędzoną kiełbasę. Ponieważ w moim domu leczo jada się jako główne danie z dodatkiem pieczywa, ekstra składnikiem jest cukinia, która je świetnie uzupełnia, a dla zaostrzenia smaku mała papryczka chilli. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba.
Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Gdy papryka będzie już miękka (cukinia pewnie trochę się rozpadnie, ale to dobrze). Zalej warzywa pasatą pomidorową lub sokiem pomidorowym i gotuj przez minut. Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych.
Po tym czasie dorzuć przesmażoną kiełbasę, dopraw do smaku pieprzem i zajadaj! Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna.
DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Sposób przygotowania: Kiełbasę i cukinię kroimy w kostkę, cebulę w pół plasterki, paprykę w paski, a pomidory kroimy dowolnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.