poniedziałek, 23 stycznia 2017

Pieczenie chleba na zakwasie żytnim

Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO! Ciasto na nim zachowuje się w inny sposób, na zakwasie żytnim chleb jest po prostu smaczniejszy, do tego siatka glutenu rozkłada się lepiej w cieście, a przecież na pięknych pęcherzykach chyba zależy każdemu #128578; Ale z zakwasu bezglutenowego można śmiało sobie wyprowadzić zakwas żytni w nowym słoiku. Myślę, że pieczenie chleba uczy pokory. Mój pierwszy chleb to była cegła.


Owszem, zniechęciłam się jak i Pani, odłożyłam pieczenie chleba na pewien czas. Nie można po pierwszej próbie upieczenia chleba winić przepisu, proporcje są dobre, książkowe - znanego autora, pieczone przez tysiące osób w internecie. Chleb mieszany na zakwasie żytnim. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów.


Niestety – pieczenie chleba ma to do. Bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika – na jego dno należy wrzucić kilka kostek lodu, by wytworzyła się para, która sprawi że skórka chleba będzie chrupiąca. Następnie chleb włożyć do piekarnika i piec ok.


Zasmakowałem go ponad rok temu u szwagra Krzysztofa – ciasto wyrobił wieczorem, rosło całą noc, a poranek przywitał domowników zapachem świeżo upieczonego chleba…. Pieczenie chleba na naturalnym żytnim zakwasie to sztuka. Takiego smaku i zapachu chleba nie zapomnisz! Jedno wiem na pewno – nawet przechowywanie chleba w lnianym worku nie uchroni was przed jego pleśnieniem, niestety… Ale nie jest to wina lnu – zazwyczaj chleb na zakwasie pleśnieje od dodatków (najczęściej ziaren).


Powszedni chleb w naszym domu. Wypiekanie chleba na zakwasie może wydawać się wielu osobom zajęciem tak egzotycznym jak taniec po rozpalonym żarze w środku dżungli. Jeśli jednak poświęci się trochę czasu na zgłębienie i zrozumienie podstaw jego przygotowania, sprawa staje się prawie tak prosta jak obranie na obiad ziemniaków. Co do maszyny do chleba to też kiedyś miałam (inny model), ale piekłam w niej tylko chleby na drożdżach.


Kiedy trzy lata temu pierwszy raz wypróbowaliśmy samodzielnego pieczenia, zakochaliśmy się w tym. Cały proces: przygotowanie, wyrastanie i potem pieczenie jest czymś magicznym. Jednak najlepszy jest ten zapach, bo zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu, to jest to. Dzisiaj przedstawiam Wam najprostszy chleb na zakwasie. Zacznę od tego, że raczej nie piszę postów – szczególnie pod kulinarnymi przepisami.


Po początkowej fazie ciągłych eksperymentów z mąkami i dodatkami w którymś momencie następuje odkrycie ulubionego codziennego chleba. Chleba uniwersalnego, który smakuje każdemu i ze wszystkim. Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj. Wyrabiaj tylko do połączenia składników.


Pieczenie chleba na zakwasie żytnim

Przepis na zakwas żytni do chleba. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na godzin (najlepiej na całą noc).


Siądźcie wygodnie, pogłaskajcie przygotowany słoik i poczytajcie o tym, jak oswoiłam pieczenie chleba na zakwasie żytnim. Znana już Agata osiągnęła tak stan, w którym każdy mój jęk, że nie umiem piec chleba, wzbudzał w niej drgawki. Polecam Składniki: Zakwas 70g mąka pszenna.


Często korzystałam z wyżej przywołanego przepisu, ale średnio mnie satysfakcjonował. To jeszcze nie był idealny chleb! Wiele naczytałam się o tym, że chleb na zakwasie w maszynie nie udaje się, jest nieosiągalny zupełnie. Ale szukałam wytrwale, wypróbowałam różne. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Nigdy nie piekłam chleba na zakwasie, ba! I za drugim i trzecim… i tak udawał mi się do momentu zmiany mąki. Zakupiłam mąkę w młynie, wygląda super ale czy to faktycznie ona może być przyczyną odstawania skórki od chleba po upieczeniu?


Pieczenie chleba na zakwasie żytnim

Przychodzi taki moment w życiu wielu ludzi, w którym zastanawiają się jak. Orkisz zawiera duże ilości lekkostrawnego białka, błonnika pokarmowego, węglowodanów, witamin, biopierwiastków, a także lepiej przyswajalny gluten. Ta stara odmiana pszenicy jest bogata w kwasy nienasycone, przede wszystkim kwas linolenowy.


Jeżeli pieczenie chleba na zakwasie spodobało ci się, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec następnie inne rodzaje chleba. Wszystko zależy od twoich indywidualnych preferencji smakowych. W podobny do powyższego sposób możesz upiec chleb orkiszowy na zakwasie, chleb pszenno-żytni na zakwasie lub pszenny na zakwasie żytnim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty