wtorek, 17 stycznia 2017

Leczo z cukinii z pomidorami

Leczo z cukinii z pomidorami

Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i wyglądem. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.


Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.


U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano.


Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Narobiłaś mi smaku i chyba zrobię leczo w tym tygodniu na obiad! Leczo to jedno z moich ulubionych dań. My też bardzo lubimy leczo.


Zwłaszcza o tej porze roku jest ono wyśmienite. Mimo to, ja również robię taki gulasz warzywny i mówię na niego leczo bo tak się już u nas przyjęło :-) Smacznego i pozdrawiam. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo – najlepszy przepis – z pomidorami cukinią i papryką.


Leczo z cukinii z pomidorami

Jedną z łatwiejszych do wykonania potraw jest leczo z cukinii na zimę, które uda się nawet osobom mniej doświadczonym kulinarnie. Poznaj klasyczny przepis na leczo z cukinii, który łatwo wykonać, aby zimą cieszyć się walorami smakowymi tego warzywa. Słoiki stawiamy do góry nogami w ciemnym, suchym miejscu, żeby się zawekowały. W ten sposób latem przygotowane leczo dotrwa do zimy bez konieczności pasteryzacji.


Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. ZAWSZE robi bez cukinii. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. Kiełbasę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju.


Leczo z cukinii z pomidorami

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Latem leczo z różnymi dodatkami często gości na naszym stole, jest zdrowe, lekkie, pełne warzyw, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Podstawą każdego lecza jest papryka.


Nic dziwnego w końcu leczo to węgierski wynalazek. Złagodzisz nieco jego pikantny wyraz dodając do niego cukinię. Jeszcze cebula, pomidory, zioła i masz gotowe danie w wersji wegetariańskiej. Jeśli jednak brakuje ci tu mięsnego pierwiastka dodaj kiełbasę, lub podsmażoną pierś z kurczaka. Jako osobne danie obiadowe bądź na kolację warto przygotować leczo z mięsem.


Pyszne leczo z mielonym mięsem. Po minutach, dolewamy sok razem z pomidorami, po. Opcjonalnie z dodatkiem ostrej papryczki chili oraz ze świeżymi pomidorami. W prosty sposób można zamienić to danie na wegetariańskie, wystarczy pominąć na początku mięso.


Spróbujcie doprawić leczo. Jak widać, przepisy na przetwory z cukinii na zimę nie są trudne do wykonania. Przetwory z cukinii, z papryki czy z ogórków uświetnią twój stół w zimowe dni, kiedy trudno o warzywa dojrzewające w słońcu.


Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na przetwory do słoików. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Bigos z cukinii to nic innego jak właśnie tzw.


Warto zrobić większą porcję, ponieważ smakuje tak samo dobrze zarówno w dniu, w którym je zrobimy, jak również w następnym. Witam proszę o dobry przepis na buraki z papryką takie do słoików robiłam raz ale coś mi nie wyszło bo były nie zbyt smaczne. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


Dusimy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając przez ok. Pomidory powinny puścić wystarczająco dużo soku, ale jeśli tak się nie stanie leczo można podlać odrobiną wody. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i gorące leczo wkładamy do słoików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty