poniedziałek, 9 stycznia 2017

Leczo na zimę w słoikach

Leczo na zimę (w słoiku) 1. Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Twarde boki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone w kostkę papryki, ziela angielskie oraz liście laurowe.


Wystarczy wrzucić do garnka, podgrzać i mamy gotowy obiad. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis.


I mimo, że mogę kupić na nie wszystkie składniki w tym czasie to nie to samo co z sezonowych. Więc zaprawiam pa Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Obiad gotowy!


Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak. Dania główne Kotlet schabowy z kani. Smakują prawie identycznie jak kotlety schabowe - są mega soczyste i pyszne a skórka obłędnie chrupiąca! Robi się je błyskawicznie - w 15.


Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo. Ponieważ sezon na warzywa w pełni, mamy świeże pomidory, paprykę i cukinię, postanowiliśmy w tym roku zamknąć w słoikach i nasze leczo. Przepis na leczo do słoików na zimę.


Leczo na zimę w słoikach

Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Słoiki są zawekowane już przynajmniej miesiąca, ale dopiero dziś znalazłam chwilę, by zaproponować Wam przepis na leczo do słoików na zimę. Nadmiar cukinii i pomidorów w ogrodzie sprawił, że musiałam je jakoś wykorzystać. Dobrze mieć pod ręką takie weki, gdy np. Dlatego zamykam lato w słoikach.


W postaci ogórków, cukinii, sałatek, leczo. Bogactwo smaków, które dopełniają się nawzajem, tworząc idealne połączenie. Zimą otwieram taki słoik - pyyk - i mam smak lata na widelcu:) Można do niego dodać podsmażoną kiełbaskę lub zjeść w wersji wege. Witaj, robię bardzo podobnie, tylko że ja w połowie duszenia dodaję przecier pomidorowy - taki własnej roboty, wtedy wychodzi właściwie sos leczowy:) Na ogół wygląda to tak, że w trakcie duszenia się cukinii, kroję pomidory i go garnka, jak już się uduszą do przecieram przez sito, cześć tego przecieru do lecza a reszta w słoiki - w ten sposób mam i leczo i przecier na zimę.


W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz szybki obiad. Nieraz robiłam leczo na zimę. Nie zawsze wszystkie słoiki dobrze się przechowały, ale to normalka. Wszystko dosamaczałam odrobiną cukru.


W słoikach świetnie udaje się sałatka z cukinii na zimę. Jak zrobić leczo na zimę? Doskonale leczo smakuje późnym latem i jesienią, gdy pomidory i papryka jest najtańsza.


A dzięki pasteryzacji możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo na zimę w słoiku. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na gotowe leczo, które w zimie wystarczy tylko przynieść z piwnicy i połączyć z podpieczonym mięsem i kiełbaską. Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek.


Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Jeśli przygotujemy sobie wcześniej kilka słoików, mamy zapas i możemy po nie sięgać kiedy tylko mamy ochotę. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę razem smażyć. Marchew obrać i pokroić w talarki dodać do cebuli z papryką, Obraną cukinię ze skóry i pozbawioną ją nasion kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.


Wlać przecier i gotować do miękkości warzyw. Przetwory z cukinii - pyszne dodatki, które zamknięte w słoikach na zimę, urozmaicą jesienne i zimowe posiłki. W tym materiale proponujemy pyszne, gęste i pożywne leczo z cukinii, dżem z cukinii oraz sałatkę z cukinii (w towarzystwie innych warzyw).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty