Jak przyprawić leczo z cukinią Czosnek przesmaża się razem z cebulą. Kiedy mięso i warzywa duszą się w garnku, dodaje się cukier, sól, pieprz, oregano, bazylię i skórkę startą z cytryny. Zobacz odpowiedzi na pytanie: Jakie przyprawy (oprócz soli i pieprzu) można dodawać do leczo?
Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Przepis na leczo z cukinii. Można przygotowywać je przez cały rok.
W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Natkę zielonej pietruszki opłukać, pokroić i dodać do leczo.
Gotowe leczo przełożyć do czystych i suchych słoików. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Szczelnie zakręcić i pasteryzować minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.
Wszystkie składniki dusimy, aż powstanie zawiesisty sos. Zobacz jak przyprawić leczo z cukinią, by smakowało wyśmienicie! Przygotowuje się je dość szybko i można zaserwować je w efektowny sposób. Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń. Pokrojoną kiełbasę podsmaż razem z warzywami – papryką, cukinią, bakłażanem i cebulą.
Pół twarde ziemniaki z cebulą przełożyć do rondla, dodać pokrojoną, oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, gotować 4-minut. Następnie wsypać pokrojoną w kostkę cukinię, lekko podsmażoną na pozostałym oleju pokrojoną w kostkę kiełbasę, dusić do miękkości. Leczo to potrawa węgierska. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek.
Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Jak już pisałam, w każdym domu leczo jest nieco inne. Przy wyborze przypraw do leczo najlepiej sugerować się mięsem, które będzie w naszej wersji leczo. Innych przypraw użyjemy do leczo z wołowiną, a innych do leczo z mięsem wieprzowym. Osobiście nie toleruję papryki, ale kiedy moja mama zrobiła leczo, to się zakochałam haha.
Już choćby sól – wołowiny nie należy solić w trakcie gotowania. Wspomnę, żeby następnym razem dodać boczek, może wyjdzie lepsza wersja już i tak świetnego dania? Chociaż według nieco innego przepisu, bo nie było w nim ani boczku ani pora (a przynajmniej tego drugiego sobie nie przypominam). Prosta kompozycja składników połączona jest Sosem do Spaghetti WINIARY.
Zaserwuj całej rodzinie leczo, które zachwyci kolorami, zwłaszcza gdy pogoda za oknem nie będzie rozpieszczać. Kolejną pyszną propozycją na to danie jest leczo z pieczarkami i kiełbasą. Do tego przepisu potrzebować będziesz więcej czerwonej papryki – sztuki – a także świeżych pomidorów, 4g pieczarek, białej i czerwonej cebuli, kiełbasy, Bulionu drobiowego WINIARY, oleju oraz przypraw: soli, pieprzu i słodkiej papryki. Gotować całość na średnim ogniu aż papryka zmięknie a cukinia zacznie się rozpadać (zagęści leczo). Na końcu dodać ugotowaną fasolkę i przyprawić do smak solą, pieprzem, cukrem i ulubionymi ziołami - u mnie świeża bazylia i tymianek.
Wówczas dodać drugą cukinię i jeszcze chwilę gotować, aż zmięknie. W międzyczasie podsmażyć pokrojone w paski pieczarki, cebulę, kiełbasę i paprykę. Na końcu doprawić koncentratem i delikatnie ketchupem, tak by leczo uzyskało odpowiedni kolor. W tym czasie obsmażyć na pozostałej oliwie najpierw kiełbasę, a potem cukinię. Gdyby leczo było zbyt gęste można jeszcze dolać trochę wody.
Dusić do momentu aż cukinia będzie miękka ale jędrna i chrupiąca a nie rozgotowana. Kiedy będzie miękka, połączyć z pomidorami, marchwią i porem. Delikatne leczo z marchewką szybko przełożyć do słoików.
Dodać do garnka z papryką i pomidorami. Dziś przepis na szybkie i proste w wykonaniu leczo. Mieszać od czasu do czasu. Składniki: ok cukinia zielona, papryki, cebule, ząbki czosnku, puszka pomidorów, oliwa, przyprawy Przejdź. Następnie dodać pokrojoną cukinię, pomidory i czosnek, dusić jeszcze chwilę.
Wyszło bardzo smaczne, delikatne w smaku, dlatego proponuję troszkę ostrzej je przyprawić (ale to już wg własnego podniebienia, jak kto lubi). Bardzo nam zasmakowało leczo z kabaczkami,więc żeby zapewnić sobie takie smakołyki poza sezonem,zawekowałam ka Zobacz więcej. Przyprawić do smaku i gotowe. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga piekielna kuchnia Izabelli. Tak jak obiecałam wcześniej, zamieszczam leczo z dyni.
Po ok minutach dodać pomidory przyprawić solą i pieprzem lub samą wegetą. Jeśli leczo jest zbyt kwaśne, można dodać łyżeczkę cukru. Zdjąć na chwilę z ognia i przyprawić papryką mieloną (można dodać też ostrą). Znów wstawić na ogień (ten zabieg podobno powoduje, że papryka nie staje się gorzka). Wrzucić do garnka paprykę oraz pomidory.
Chwilę gotować aż część soku odparuje, następnie przykryć i dusić około minut. I dalej dusić pod przykryciem. Cięzko wiec powiedziec ktory bigos jest bardziej bigosowy i autentyczny,ten który ma w przepisie śliwki, czy pomidory,a może jedno i drugie. Węgierski smak w polskiej kuchni.
Zanim przepis został spisany to był podawany z ust do ust stad tyle wersji w zależności od rejonu i wyobrazni kucharki. Dusić aż papryka i cukinia będą miękkie, a potrawa przejdzie smakiem kiełbaski (około minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.