Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.
Masło wrobiło się bardzo szybko, z wyrobieniem ciasta nie było problemów, a robiłam wszystko ręcznie. Po upieczeniu kawałeczek odkroiłam, bo już się nie mogłam doczekać i muszę powiedzieć, że w smaku petarda. Masa makowa pyszna, nie odstaje od ciasta.
Najlepszy makowiec na świecie. Bardzo dziękuję za przepis i inspiracje. Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe zwinięte z masą makową w struclę. Polecam na święta Bożego Narodzenia.
Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Ciasto zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku. Można pomóc sobie papierem do pieczenia, zawijając ciasto z papierem i odciągając go do tyłu).
Makowiec przesunąć delikatnie na środek blachy. Do ciasta dodałam dodatkowo żółtka, które pozostały od innego ciasta. A jeśli masz ochotę na jeszcze bogatsze wnętrze tego wigilijnego przysmaku, możesz dodać kandyzowane owoce.
Gotowy makowiec zawijany najlepiej udekorować lukrem i posypać bakaliami. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole.
MAKOWIEC ZAWIJANY - bardzo prosty przepis na tradycyjnego drożdżowego makowca zawijanego. W tym czasie możemy przygotować masę makową. Nie wiem czy tak macie, ale przez długi czas taki właśnie makowiec zawijany czy też strucla z makiem na cieście drożdżowym, była moją piętą Achillesową. Używałam gotowej masy, bo szybciej.
A strucla w czasie pieczenia konkursowo się rozjeżdżała, pękała, ciasto odstawało często od nadzienia. W święta nie może zabraknąć makowca. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany.
Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca! Słodki, miękki, pachnący sprawdzi się również jako. Niezwykle smaczny makowiec. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni!
Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-). Z maki, drożdży, masła, soli, mleka, cukru, jaj zagniatamy pulchne ciasto, wyrabiamy je dobrze (przez spory dodatek tłuszczu będzie troszkę twardsze niż standardowe ciasto np do chałki, za to lepiej wyjdą nam zwoje w roladzie), odstawiamy na około godziny w ciepłe miejsce. Podobne przepisy: strucla makowa na cieście krucho-drożdżowym, drożdżówki z makiem, makowiec z jabłkami.
Przejrzyj wszystkie przepisy z makiem. Idealny na święta Bożego Narodzenia. Pyszny makowiec zawijany z najlepszego ciasta drożdżowego brioche. Niezawodny i dość prosty przepis, z którego otrzymamy strucle makowe. Pieczemy je w keksówkach.
Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Jeśli przygotowujesz makowiec zawijany po raz pierwszy, przeczytaj dokładnie przepis, a na pewno się uda. Klasyk świąteczny według przepisu siostry Anastazji - makowiec zawijany. Najsmaczniejszy z makowców, w środku wilgotny i pełen bakalii. Doskonały na świąteczny stół!
Każdą część rozwałkować. Wsyp pozostałą mąkę, dodaj rozpuszczone masło i masę z drożdżami. Wyrób ciasto - będzie nieco gęstsze niż tradycyjnie - ja wyrabiałam mikserem, a pod koniec zagniotłam rękami. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go. Utoczyć kulę i zanurzyć w zimnej wodzie.
Gdy wypłynie i zacznie pękać - wyjąć u ułożyć na deseczce, by ciasto obciekło z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.