Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika. Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Pyszne i proste pierniki! Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką).
Zbliża się Boże Narodzenie podpowiadamy więc, jak przygotować pyszne pierniczki! Zobacz najłatwiejsze przepisy. Sprawdź, jakie składniki i ile czasu potrzebujesz.
Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzej piekarnik do 1st. C i piecz pierniki przez ok.
Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Upieczone pierniczki studzimy.
Krok 3: Lukrujemy pierniczki. Cukier puder wsypujemy do miseczki i dolewamy sok wyciśnięty z cytryny lub wodę. Składniki mieszamy na gładką masę, a następnie lukrujemy pierniczki. Dzisiaj piekłam te pierniczki a wczoraj pierniczki nr. Szybkie pierniczki zrobiłam w dwóch wariantach, pierwszy zgodnie z przepisem drugi nadziewane dżemem morelowym i te dzieci bardziej polubiły.
Szukasz przepisu na pierniczki świąteczne - trafiłeś najlepiej! Kolorowe pierniczki na święta to rewelacyjny pomysł. Im wcześniej je przyrządzicie przed świętami, tym bardziej chrupiącymi będziecie się zajadać.
Takie pierniczki nadają się również do ozdobienia świątecznego drzewka. Będą na pewno lepszą alternatywą dla tłukących się dmuchanych bombek. Piernik – twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu, mocno przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny.
W opakowaniu znajdziesz mix do ciasta, za pomocą którego możesz przygotować ok. Ostudzone pierniczki możesz udekorować tak jak lubisz. Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się.
Nie powinno mieć znaczenia czy wyrabiane jest ręcznie czy robotem. Gotowe ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem, podziel na porcje i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach (podczas pieczenia będą stopniowo rosnąć). Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Pierniczki dekorujemy czekoladą po całkowitym wystudzeniu.
Wszystko wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. Możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce.
Są one zupełnie nie wyczuwalne, w moim domu też nikt nie zgadł, że pierniczki mają je w składzie. Jest to chyba najlepszy przepis na mięciutkie pierniki jaki do tej pory przetestowałam. Apetyczne pierniczki ślicznie wyglądające jako ozdoby choinkowe Składniki: 1kg mąki, 250g miodu, 250g cukru, kostka margaryny (250g), jajka, czubate łyżki kakao, łyżeczka sody oczyszczonej, 20g przyprawy do piernika.
Przejdź na stronę główną Interii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.