środa, 20 września 2017

Jak zrobić swojską kiełbasę

Jak zrobić swojską kiełbasę

W obecnych czasach samodzielny wyrób kiełbasy wiejskiej przeżywa swój renesans, gdyż wiele osób chce odżywiać się zdrowo, jak nasi. Najwygodniej będzie zrobić to za pomocą maszynki do mielenia z końcówką do napełniania kiełbas. Zakręć i zawiąż jednej koniec jelita. Napełnij je na taką długość, jaką chcesz mieć kiełbaskę.


Następnie ukręć koniec, utnij i zawiąż. Podobnie postępuj z resztą. Możesz też ułożyć kiełbasę w wianki. Przepis na swojską kiełbasę jest od lat stosowany w moim domu.


Na każdy kilogram mięsa dodajemy dkg peklosoli. Podajemy prosty przepis na domową swojską kiełbasę. Mięso do peklowania oddzielamy na. Jeśli mamy zamiar kiełbasę wędzić, możemy zrobić to z surowym wyrobem albo sparzyć ją we wrzątku przez parę minut.


Przygotować wędzarnię (rozpalić ogień i poczekać, aż się rozgrzeje) i włożyć do niej kiełbasy. Robienie swojej własnej kiełbasy to wybór zdrowy i smaczny. Coraz mniej ufamy dużym producentom, a kiełbasy z ekologicznych gospodarstw często odstraszają swoją ceną.


Zobacz jak zrobić smaczną i zdrową domową kiełbasę. Specjalnie dla was wybraliśmy przepisy na domowe wędliny. This feature is not available right now. Wędzenie na zimno sprawia, że wyrób jest bardziej trwały, jednak sama. Kiełbasę można wędzić na zimno lub na gorąco.


Każdy ma swoje gusta, a z nimi się nie dyskutuje. Pewnie, że warto skorzystać ze sprawdzonych receptur i niektóre, szczególnie amatorskie serwisy takowe podają ale to wyjątek. Stosujemy technikę wędzenia na gorąco czyli wędzenia w ciepłym dymie o temperaturze - stopni C. Wędzenie na zimno (dymem o temperaturze do stopni C) daje wspaniałe efekty i tak uwędzoną. Białą kiełbasę przygotowaną według naszej instrukcji - biała kiełbasa domowa jak zrobić - możecie gotować np. Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on.


Kupując kiełbasę w sklepie nieraz pewnie zastanawiacie się „jak zrobić kiełbasę swojską” taką pachnącą, świeżą i przede wszystkim zdrowszą. Do jej przygotowania potrzebujemy zmielonego mięsa, może być różnego rodzaju oraz przypraw. Możemy napełnić naszą masą jelita lub przełożyć ją do słoików. Jak zrobić swojską kiełbasę ? Kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być.


Domowa kiełbasa jest najlepsza. Efekt na pewno jest warty czekania. Pozwoliliśmy sobie na mała odmianę i postanowiliśmy wykonać swojską kiełbasę.


Decyzja zapadła po tym jak Iwonka kupiła mi w prezencie urodzinowym. Wie o tym każdy, kto choć raz spróbował przygotować taki przysmak w domu. Ważną zaletą wyrobów tego typu jest także brak konserwantów i innych szkodliwych środków. Lecz najlepsza jest po spędzeniu kilku tygodni w lodówce.


Jak zrobić swojską kiełbasę

Kolor nie będzie tak różowy, jak w sklepowych konserwach, bo dodajemy zwykłą sól zamiast peklosoli. Jeśli użyjesz więcej mięsa trzeba wydłużyć czas gotowania. Oglądając ten poradnik krok po kroku wyjaśnię Wam jak zrobić kiełbasę i jakich składników do tego użyć.


Do tego oczywiście będzie też prosty sposób na uwędzenie kiełbasy, więc z tego poradnika możecie naprawdę sporo wynieść, gdyż inne wyroby wędzi się tak samo. Do wnętrza jelit można wlać wodę, i przeciągną ręką wzdłuż jelita żeby wyleciała drugim końcem. Woda nada odpowiedniej śliskości ściankom i będzie łatwiej nadziewać kiełbasę. Przepis jak zrobić kiełbasę swojską nie wymaga określonego mięsa.


Jak zrobić swojską kiełbasę

Panuje tu całkowita dowolność. Możemy zrobić kiełbasę według własnego gustu z mięsa wieprzowego, wołowego, mięsa z indyka czy baraniny. Najlepiej połączyć różne gatunki mięs, tworząc własne kombinacje smakowe. Swojska kiełbasa wędzona. Polecam i zachęcam do zrobienia fantastycznej kiełbaski wędzonej i pieczonej w dymie bez parzenia w wodzie.


Pod presją mojej rodziny właśnie tę kiełbaskę robię najczęściej. Jest to przysmak rodzinny ale jak mówi moja żona bardzo. Wodę w garnku zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, zmniejszamy gaz, by woda nie wrzała a była ciepła i wkładamy doń kiełbasę, pilnując, aby woda się nie zagotowała i parzymy w ten sposób kiełbasę ok.


Koronkowa kiełbasa zaserwowana w ramach przystawki, nie przypadła Magdzie Gessler do gustu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty