Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza. Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.
Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Leczo z kiełbasą jadałam jako dziecko bardzo często, ot tak, domowe, naturalne i proste. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki.
Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. Nie można z niego zrezygnować. Leczo to danie kuchni węgierskiej, bardzo sycące. Podsmażona złocista cebulka, pachnące kawałki boczku i kiełbaska.
Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Pyszne leczo z dużą ilością papryki i aromatyczną kiełbasą idealne jako obiad w domu i w. Dania główne Leczo warzywne z pieczarkami, na kiełbasie śląskiej. Poniższy przepis na leczo z kiełbasą, papryką, fasolą i wieloma innymi pysznymi składnikami pochodzi o Przemysława Świerczyńskiego, który zawodowo zajmuje się gotowaniem w swojej łódzkiej restauracji zdrowyobiad.
Jest to danie troszkę sycące,. Jego leczo tak mi zasmakowało, że poprosiłem o przepis. Dania z kiełbasą Zapraszamy na frykasy z kiełbasy! A to nie wszystko, bo z kiełbasą możemy przyrządzić także ziemniaczane zapiekanki, leczo i risotta, makarony z patelni, omlety (na przykład fritattę) oraz fantazyjną domową pizzę. Prawdziwe leczo musi być ostre i takie też my preferujemy.
Z łatwością jednak można tę ostrość kontrolować, dodając tyle ostrej papryki ile się wytrzyma. Zachęcamy Was do przygotowania tego przepisu na leczo - to kolorowe. Cukinie pokroić w półplasterki i dodać do leczo. Dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem i podgrzewać, aż cukinia zmięknie (nie zajmie to długo, bo cukinia szybko robi się miękka).
Podawać gorące z dodatkiem pieczywa. Leczo (moim zdaniem) jest najlepsze na drugi, trzeci dzień. Tradycyjnie leczo to rodzaj jednogarnkowej potrawy z dużą ilością warzyw, przygotowywane na wędlinie, np kiełbasie. W wegetariańskim leczo lądują różne warzywa – pieczarki, bakłażany, pory a nawet dynie. Leczo na kiełbasie Cebule obierz i pokrój w pióra, zeszklij w sporym rondlu.
Pokrój kiełbasę w talarki i wrzuć do smażonej cebuli. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, dołącz do kiełbasy i cebuli, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu ok. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki ,wrzuć do garnka i znowu duś aż.
Jednym z przykładów idealnie ilustrującym omawianą sytuację jest leczo z kiełbasą. Potrawa ta wyraźnie nawiązuje. To pyszne danie, które nada się zarówno na obia jak i na kolację.
Biała fasola z puszki, cebula, ulubiona kiełbasa i sos do leczo – z tych składników wyczarujesz smakowitą fasolkę po bretońsku. Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek.
Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Leczo na białej kiełbasie - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Paprykowe leczo z kiełbasą. Przesmażamy bez tłuszczu, bo ten zawarty w kiełbasie powinien wystarczyć.
Kiełbasę dodajemy do papryki. Na tłuszczu, który się wytopił z kiełbasy przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.