Pasuje na pyszny deser starter lub lekkie letnie śniadanie bądź kolację. Czy temperatura za mała? Czytałem ze powyżej 2stopni może nie wyjść. A może konsystencja nie taka? Za bardzo płynna lub sucha?
Znajomya radziła, że nie wolno owierać piekarnika w czasie pieczenia, dopiero w ostatniej fazie zajrzeć. Dodam, że piekarnik mam. Mam problem z chlebem żytnim razowym na zakwasie.
Robiłam z Pani przepisu razowiec z żurawiną i nie wyszedł. Zgodnie z zaleceniami, po upieczeniu od razu wyjęłam go z formy, aby wystudzić na kratce. Okazało się, że chlebek totalnie stracił formę, zapadł się i podejrzewam że jest w środku zakalcem. Z każdym kolejnym chlebem będzie coraz łatwiej i smaczniej #128578;. Odpowiedz na ten komentarz.
Rzadko piekę chleby na drożdżach, chyba, że są to jakieś szczególne chleby, np. Jest jednak pewien taki chleb, Hätäleipä się nazywa, którego główną zaletą jest to, że robi się go bardzo szybko. Czyli gdy chlebak świeci pustkami, wyciągamy drożdże i mniej więcej po godzinach mamy bochenek na stole. Witam, chcialam sie z wami podzielic moim najnowszym przepisem na ciasteczka. I o ile te ostatnie nie stanowiły dla mnie wyzwania z chlebem było inaczej.
Luki93sc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Full smaku. Brownie jest to mocno czekoladowe ciasto pochodzące z kuchni amerykańskiej, nazwa powiązana jest z jego ciemno brązowym kolorem. O tym, że dość łatwo jest je zrobić wie ten, kto próbował.
Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, czy jest sens ro Zobacz więcej. Magdalena Poniewierska Obserwuj. Nie raz i nie dwa zamiast pulchnego i chrupiącego ciasta wyszedł zakalec. Najłatwiej wyrzucić, zapomnieć i zrobić kolejne ciasto. Ale po co wyrzucać, marnotrawić i mnożyć śmieci, skoro można wykorzystać i cieszyć się smakiem?
Oto kilka propozycji na zakalca i wyschnięte ciasto. A nieudany chleb (z zakalcem, kamienny, niesmaczny) się nie zmarnuje. Pokrój go w plastry i ususz. Potem możesz zmielić i używać do wysypywania form przed pieczeniem. Albo zrobić kwas chlebowy.
To tradycyjne włoskie danie, gospodarne. Oczywiście, w dodatku chleb bezglutenowy, bez zbóż, nabiału i niskowęglowodanowy, a także ze zdrowym profilem tłuszczów wielonienasyconych. Chleb, który jest przy tym bardzo smaczny, sycący i szybko się go przygotowuje. Madziu, piekłam ten chlebek już kilka razy i jest faktycznie przepyszny.
Tym razem chciałbym upiec go w formach glinianych (nowy nabytek☺ ) Zastanawiam się jak to zrobić, bo namoczone formy razem z wyrośniętym chlebem powinno wstawić się do zimnego piekarnika i stopniowo nagrzewac aż do uzyskania odpowiedniej temperatury pieczenia. Dieta chlebowa działa też oczyszczająco na wątrobę - co od razu widać na twarzy - znikają nocne opuchlizny, obrzęki, zgaga zaś czy problemy z wypróżnianiem stają się odległym wspomnieniem. Jest też korzystna dla osób mających kłopoty z woreczkiem żółciowym i dla kobiet w okresie menopauzy. Sprężysty, idealnie wilgotny, o chrupkiej skórce i boskim zapachu, jaki ma chyba tylko chleb na zakwasie… Te bochenki upiekłam metodą, która pozwoli się wykazać nawet młodemu zakwasowi;) Nie jest on tak silny jak dojrzały zakwas, który swoje już odstał i przepracował, więc trzeba go dać więcej lub podejść do tematu “stopniowo” (szczegóły w przepisie).
Można pod blachę z chlebem wsunąć drugą blachę i po wsunięciu chleba wlać na tą dolną małą filiżankę wody (uwaga na palce!), można też spryskiwaczem (takim jak do prasowania) rozpylić trochę wody w piekarniku (ale nie bezpośrednio na chleb). Musi urosnąć gęsta piana, jak nie urośnie, znaczy że drożdże są martwe. Od lat eksperymentuje z chlebem bezglutenowym. Efekty znakomite na zakwasie. Trzeba uważać, żeby nie było za dużo wody, bo może się zrobić zakalec.
Jeśli potrzebny jest zakwas inny, to łatwo można z części zakwasu żytniego wyhodować inny, szczegóły we wpisie Jak zrobić zakwas pszenny….
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.