czwartek, 21 września 2017

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Przepis na zupę z soczewicy bardzo lubię i smakuje ona wszystkim członkom mojej rodziny. Nawet dziecko się zajada, co nie jest regułą. Sprawdź przepis na zupę z soczewicy czerwonej! Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, włóż cebulę z czosnkiem i podsmaż na szklisto.


Dodaj obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchew i smaż razem minuty. Wsyp opłukaną na sicie soczewicę. Zupa z czerwonej soczewicy. Kilka minut przed końcem dodajemy koncentrat i przecier pomidorowy.


Dzisiaj zapraszam Was na słoneczną zupę, która podbiła podniebienia moich chłopaków. Jest prosta i szybka do przygotowania, złożona z łatwo dostępnych składników. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem.


Warzywa obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę. Gotować aż warzywa bedą miękkie, po czym dodać. Najlepsza zupa z soczewicy, z ziemniakami, na żeberkach. Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy.


Mój program kulinarny Z. Do niej makaron pasuje idealnie. Można się zatem pokusić o to, by nazwać ją zupa pomidorowa z soczewicą. Pyszna zupa z soczewicą i pomidorami. Możesz sięgnąć po nasze przepisy, w których soczewica gra pierwsze skrzypce – takie jak zupa z czerwonej soczewicy doprawiona pomidorami lub zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym.


Zupa z czerwonej soczewicy

Równie dobrze soczewica smakuje też w parze z grochem lub kiszoną kapust. Gęsta zupa z czerwonej soczewicy , zwłaszcza podana w formie kremu, to doskonały sposób na rozpoczęcie uroczystego posiłku, a także na ciepłą kolację. Jest znakomita, ponieważ łączy w sobie delikatny smak soczewicy, słodką marchewkę i kwaskowaty przecier pomidorowy, który dodatkowo nadaje jej koloru oraz odpowiedniej konsystencji. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i dość syta dzięki dodatkowi soczewicy. Można ją przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce i podać następnego dnia na obiad.


Warto ją włączyć do swojego menu. Idealnie wpisuje się w jesienne i zimowe menu. Mimo długiej listy składników zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Podstawą dania jest oczywiście soczewica.


Istnieje kilka rodzajów. Soczewica gości w mojej kuchni bardzo często. Najczęściej sięgam po czerwoną odmianę, która tym razem posłużyła mi jako składnik pysznej zupy. Doprawiłam tymiankiem i słodką papryką. Nie miałam dzisiaj ochoty na długie gotowanie.


Dlatego też zupa z soczewicy z pomidorami pieczonymi była idealnym pomysłem! Muszę przyznać że dokładnie każda zupa z soczewicy jest jednym z tych dań, które są u mnie traktowane jako ostatnia szansa na ciepły posiłek. Ale nie byle jaki, co to, to nie! Ta czerwona szybko się gotuje, więc tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę z soczewicy ugotować zawsze, kiedy ma się na nią ochotę.


I wbrew pozorom nie musi to być (choć może) zupa krem. Potrawka z czerwonej soczewicy. Wiem, bo dostaję wciąż wiadomości o tym, że skład niby taki niepozorny, a całość zaskakująco dobra.


Idealne danie na początek przygody z soczewicą. Wyjdzie każdemu na pewno. Polecam moją zupę krem z czerwonej soczewicy, rozgrzewającą i aromatyczną. Przepis na pyszną zupę z soczewicy, będziesz oczarowana, jak z kilku składników i przypraw można wyczarować aromatyczną, pełną smaków zupę. Libańska zupa z soczewicy pachnie kuminem, u nas wciąż mniej popularną przyprawą, ale warto jej poszukać.


Ja przeżywam szał na kuchnię arabską, w szczególności libańską.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty