poniedziałek, 25 września 2017

Jak długo miękną pierniki

Upiekłam przedwczoraj Apolkowy piernik a zreszty ciasta pierniczki. Nadal są twarde jak kamień - choć ma to taką zaletę że jak mąż je podkarada to słychać jak chrupie :). Czy one kiedyś zmiękną ? I w ogóle jak długo miękną pierniki ? Mam nadzieję, że mój krótki poradnik będzie odpowiedzią na tego typu pytania. Dzien dobry, czy zna Pani przepis na naprawde twarde pierniki takie zeby nie pospadaly mi z choinki?


W poprzednim roku robilam z innego przepisu i szkoda mi bylo gdy widzialam jak co chwila moje pieknie lukrowane pierniki upadaja na podloge. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki, Porady Jak upiec miękkie i pyszne pierniczki świąteczne?


Co zrobić, gdy pierniczki są twarde? Wymagała nie tylko wiedzy, ale wyczucia smaku do tego, aby dobrać odpowiednią ilość przypraw. Pierniki piekłam raz, były twarde jak kamień. Włożyłam je do puszki razem z jabłkiem. Jabłko zmieniałam co jakiś czas.


Do tych co dziwią się, że ciasto na pierniki może leżakować i to aż tak długo. W zasadzie tygodni to jest nic. Prawdziwe toruńskie pierniki, które można kupić ale tylko dla wybranych ( są bardzo drogie) leżakują dwa pokolenia. Postanowiłam pierniki wprowadzic do wypieków światecznych u siebie w domu. Najpierw nie mogłam go wyrobic poniewaz było strasznie lejace i dodawałam tyle mąki,zeby w koncu sie zagniotło.


No, wywałkowałam i upiekłam te pierniczki. Jesc sie ich bez moczenia w. Moje pierniczki miękną w 5dni więc w sam raz. Pepparkakor, nadszedł czas na miękkie, puszyste pierniczki (jak pierniki z Kopernika lub pierniki toruńskie).


Smakują wybornie, w niczym nie odróżniają. Ostudzone pierniki można przełożyć powidłami albo kremem orzechowym. Zobacz także inne przepisy świąteczne: Sernik królewski.


Z tego co czytałam w sieci trzeba zamienić masło na margarynę (bo masło powoduje że ciasto jest bardzo elastyczne) oraz miód który własnie powoduje że pierniki są świeże bardzo długo i miękną pod wpływem czasu na sztuczny miód czyli aromatyzowany cukier. Pierniczki 20-dniowe, bo trzeba je upiec dość wcześnie, chociaż dni przed świętami lub dniem w którym postanowimy je zacząć dekorować i przechowywać w szczelnym pojemniku, aby miały czas zmięknąć. Zaraz po upieczeniu pierniczki są miękkie, ale w trakcie stygnięcia twardnieją i już nie bardzo nadają się do jedzenia. Trzy lata zajęło mi dojście do tej wersji pierniczków i jestem z nich bardzo zadowolona :) Pierniczki początkowo twarde miękną z czasem.


Są mocno korzenne, aromatyczne i moim zdaniem właśnie takie jakie powinny być świąteczne pierniczki. Moje ulubione pierniki, z bardzo starego przepisu. Małe, cieniutkie, po upieczeniu twarde i chrupiące – takie lubię najbardziej. Nie przepadam za mocno lukrowanymi piernikami, choć wyglądają przecudnie. Właśnie wkroczyliśmy w miesiąc, który powinien być jak najbardziej magiczny dla nas i dla naszych najbliższych.


Mówimy tu o wspaniałym grudniu, który niesie radość i białe widoki za oknem, choć może od paru lat faktycznie ich nie ma, to warto pamiętać, że święta to nie tylko ładny wyglą lecz i pyszne smakołyki. Już długo przed świętami w domach roznosi się korzenny zapach wypiekanych pierników, aby mogły „dojrzeć”na czas. Czyli jak moje dwa lata temu. Pierniczki jak już wystygną szybko robią się twarde, należy je włożyć do szczelnego pojemnika i odstawić na około tydzień. Chłonąc wilgoć z powietrza miękną.


Na ubiegłoroczne Święta Bożego Narodzenia przygotowałam ciasteczka czekoladowe z pomarańczową nutą smakową. Pyszne i pachnące piernikowe choinki. Przepis na ciasteczka czekoladowe. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i dość szybko miękną.


Wystarczy zamknąć je w pudełku a na długo zachowają świeżość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty