piątek, 8 września 2017

Jak zrobić ciasto na omlet

Jak zrobić omlet z szynką. Omlet z jajek z dodatkami jest prosty do zrobienia. Omlet biszkoptowy od klasycznego różni się swoją konsystencją. Białka oddziel od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę.


Jak zrobić ciasto na omlet

Dodaj cukier oraz żółtka i zmiksuj. Na samym końcu dodaj mąkę i mleko, krótko zmiksuj. Wylej ciasto na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną odrobiną tłuszczu. Smaż z obu stron, po minuty z. Dobrze smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Czy kiedykolwiek przytrafiło się Wam zjeść niedosmażony lub niezbyt puszysty omlet?


Jeśli tak, to już przeszłość. Dzięki dzisiejszemu przepisowi, za każdym razem przygotujecie puszysty i smaczny omlet. Zanim jednak przejdziemy do przepisu, przygotujcie wszystkie składniki.


Jak zrobić ciasto na omlet

Omlet to roztrzepane jajka, usmażone na patelni i podane z dowolnymi dodatkami. Każdy ma swój własny przepis na omlet, ale nie każdy wie, który przepis na omlet jest tym klasycznym. Przepisów na omlet można znaleźć setki, jednak przepis przepisowi nie równy. Dlatego chciałabym się z wami podzielić moim sprawdzonym przepisem.


Jest on bardzo prosty jednak jest najlepszy. Omlet jest puszysty i wprost rozpływa się w ustach. Omlet to tradycyjna potrawa- zapewne znana wielu osobom :) Robi się go szybko, a jak smakuje! To częste pytania w mojej korespondencji z czytelnikami. Mama nauczyła mnie jak zrobić omlet na słodko.


Jadło się go u nas w domu z dżemem, powidłami lub roztopioną czekoladą. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Nabyłem ostatnio naczynie do sporządzania omletu w kuchence mikrofalowej, zrobiłem zgodnie z przepisem zamieszczonym do tego naczynia, ale wyszedł mi gumiasty,dla mnie nie do zjedzenia!


Na to pytanie postaram się Tobie dzisiaj odpowiedzieć w bardzo prosty sposób przedstawiając mój sprawdzony przepis na klasyczny, zawsze udający się omlet. OMLET z jabłkiem czyli błyskawiczny placek z jabłkiem, racuch gigant - jabłko w cieście. Najlepszy omlet na świecie. Możemy też zrobić omlet na słodko, dodając do niego świeże owoce.


Omlet najlepiej smażyć na patelni z powłoką nieprzywierającą, dzięki temu nie będziemy mieć problemu z przełożeniem go na talerz. Jest nieco delikatniejszy w smaku i mniej jajeczny od swojego klasycznego brata. Wymaga za to ciut więcej pracy. Sprawdzony przepis na puszysty omlet od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio.


Gotuj razem z nami krok po kroku! Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju,delikatnie zsuwamy ciasto. Kilka chwil wystarczy ,by przewrócić omlet na drugą stronę;robiąc to używamy drewnianej łopatki lub małego talerzyka,podbierając delikatnie pod. Z drugiej strony omlet dosmażamy już krócej – około minut.


Jak zrobić ciasto na omlet

To przepis podstawowy, są osoby, które, aby zrobić omlet wykorzystują też mąkę, ale my uważamy, że nie jest to konieczny dodatek, a omlet bez mąki smakuje lepiej. Powyższy przepis to podstawowy sposób na omlet, jak zatem zrobić omlet na słodko i wytrawnie? Omlet był trochę niesmaczny, bo wydzielił się węgiel na strefie powierzchniowej omletu z dyspersyjnymi węglikami. Możliwe, że to przez mąkę typu Culepszaną cieplnie.


W środku omlet był niedosmażony, możliwe, że przez niską temperaturę austenityzowania omletu, przez co nie doszło do przemiany martenzytycznej. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z jednej strony kilka minut na średnio rozgrzanym palniku do czasu, aż omlet nabierze złotego koloru. Przewracamy omlet na drugą stronę i czekamy aż druga strona również się ładnie przypiecze. Potem wlewasz olej na patelnie i smażysz gdzieś tak z minut.


Danie niby łatwe a trudne, proste a wykwintne. Dobry omlet to niebiańskie doznania dla kubków smakowych. Zdradzę więc mój przepis, dzięki któremu omlet udaje się zawsze, jest puszysty i przepyszny. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Omlet.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty