środa, 6 września 2017

Leczo do sloikow przepis

Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą.


Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej. Leczo, czyli papryka duszona z cebulą i pomidorami, ma w Polsce wiele odmian. Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin.


Takie leczo świetnie nadaje się do pasteryzowania w słoikach. Sprawdźcie nasz przepis na klasyczne leczo z najprostszymi składnikami! Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Zobacz kilka sprawdzonych przepisów. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.


Czy znacie jakiś sprawdzony przepis na makowiec? Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne!


Jakiś czas temu publikowałam przepis na leczo z cukinii na zimę. Dziś przedstawiam nieco inny przepis- ale równie smaczny ! Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju zeszkliłam cebulę. Dodawałam po kolei: paprykę, kabaczka, marchewkę, pomidory. Udusiłam warzywa na półtwardo. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.


Słoiki zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia. Dodatek kiełbasy śląskiej lub jałowcowej nada wykwintnego aromatu. Sprawdź nasze doskonałe przepisy na leczo do słoików! Nakładam gęste leczo do słoików i jeśli jest za dużo sosu nie wylewam i robię z niego marynatę do papryki.


Słoiki są zawekowane już przynajmniej miesiąca, ale dopiero dziś znalazłam chwilę, by zaproponować Wam przepis na leczo do słoików na zimę. Nadmiar cukinii i pomidorów w ogrodzie sprawił, że musiałam je jakoś wykorzystać. Dobrze mieć pod ręką takie weki, gdy np. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę razem smażyć.


Marchew obrać i pokroić w talarki dodać do cebuli z papryką, Obraną cukinię ze skóry i pozbawioną ją nasion kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Wlać przecier i gotować do miękkości warzyw. Zima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików.


Leczo do sloikow przepis

Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Kliknij, aby zobaczyć przepis. To proste leczo jest super bazą dla różnych specjałów.


D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty