piątek, 15 września 2017

Chałwa przepis

Domowa chałwa waniliowa, marmurkowa lub z bakaliami. Moja jedyna, ulubiona to chałwa waniliowa. Nie ma dla mnie lepszej. Sezam wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć aż zrobi się leciutko złoty, nie dłużej, by nie zrobił się gorzki. Zdjąć z ognia i od razu (rozgrzana patelnia jeszcze działa) przesypać do innego naczynia.


Przy pomocy blendera lub młynka zmielić sezam na proszek. Sezam jest niezwykle cennym źródłem nienasyconych kwasów omegai białka, które jest porównywalne z białkiem jaja kurzego. Według wierzeń jest ona doskonałym afrodyzjakiem, który sprzyja miłości. Na świecie chałwa podawana jest w różnej formie, w zależności od lokalnych upodobań smakowych. Właściwości i wartości odżywcze chałwy pierwsi docenili mieszkańcy Iranu, skąd pochodzi.


Do Europy przywędrowała z Indii na początku XX wieku. W sklepach możemy znaleźć jej różne wersje smakowe – najbardziej popularnymi są: bakaliowa, waniliowa czy kakaowa. Podstawowym składnikiem tradycyjnej chałwy jest zmielony sezam, uprzednio uprażony na patelni (niekiedy zastępuje go słonecznik). Na j patelni prażymy szklanki sezamu.


Następnie mielemy je w młynku do kawy i mieszamy, stopniowo dodając łyżek miodu. Zobacz, jak go przygotować! Podajemy przepis na dobrą chałwę! Najprostsza wersja wymaga jedynie nasion sezamu (lub słonecznika), płynnego miodu i aromatu waniliowego. Nasiona najpierw należy podprażyć na j patelni, aby nadać im aromatu i chrupkości.


Jak zrobić najlepszą chałwę na świecie domowej roboty? Jest smaczna, świetnie pasuje do kawy i ma charakterystyczny, słodki posmak. Mowa oczywiście o chałwie, na którą przepisy znajdziesz w tym artykule.


Czy kaloryczny smakołyk jest zdrowy? Z czego tak naprawdę jest chałwa? Można znaleźć w niej olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy, a także emulgatory i aromaty. Jeżeli chcemy zjeść dobrą chałwę wybierajmy tą najkrótszą listą składników.


Która chałwa jest najlepsza? Ta krucha czy jednak bardziej kremowa i ciągnąca się? To bardzo indywidualna kwesta, tak samo jak ta, czy lepiej ją kupić w sklepie, czy. Do produkcji chałwy klasycznej używa się sezamu, niekiedy nasion słonecznika – jak na Ukrainie.


Chałwa przepis

Słowo chałwa oznacza cukierek, słodycz w językach arabskim i greckim i rzeczywiście, smak. Dziś mam dla Was sprawdzony i najprostszy na świecie przepis na zdrową chałwę. Chałwa - zrobić ją czy kupić? Do jej wykonania potrzebujemy jedynie młynek do kawy – nie musi to być droga inwestycja, ja za swój dałam 20zł na promocji w jakimś markecie i służy mi dzielnie już od lat – jest przydatny do wielu kuchennych wariacji, ja np.


Niestety przepis nie jest łatwy, potrzebna jest duża dokładność, doświadczenie oraz trochę umiejętności związanych z wyciąganiem nitek cukrowych. Bardzo ważne jest, żeby sezam się nie przypalił bo chałwa będzie gorzka i nic jej już nie pomoże. Tak naprawdę wystarczy go tylko dobrze podgrzać.


Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie umieszczamy go w małych ilościach najlepiej w młynku do kawy i bardzo dokładnie mielimy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chałwa domowa. Słonecznik uprażyć na j patelni,uważać żeby się nie przypalił. Ostudzony słonecznik blendujemy na masło,może to trochę potrwać w zależności jaki mamy sprzęt.


Ja użyłam zwykłego ręcznego blendera,tylko pamiętajcie że naczynie musi być przykryte bo słonecznik bardzo pryska na początku :). Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Przepyszna, delikatna, słodka i niczym nie różniąca się od tych, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. No, może troszkę lepsza w smaku od kupnej :) Ja chałwę uwielbiam i mogłabym jeść hurtem, mimo, iż jest bardzo słodka.


Chałwa przepis

Na filmie chałwa w trzech wersjach - waniliowa, pistacjowa i czekoladowa z orzechami. Wszystkie pyszne, zdrowe i beż żadnych konserwantów. Dokładny przepis znajdziecie na. Popularny w wielu innych rejonach świata – na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich i zachodniej Azji. Istnieje bardzo wiele odmian chałwy, różniących się rodzajem użytych nasion np.


Ten przepis jest tak banalny, że aż wstyd składniki (w oryginale z miodem) i tyle. Można oczywiście zastosować wszelkie dodatki. Orzechy, żurawinę czy wanilię. Polecam na początek wersję podstawową.


Chałwa przepis

Co do słodzenia to można stosować przeróżne syropy lub cukry. Ja bardzo lubię chałwę, choć widząc, jak wiele niepotrzebnych dodatków posiada ta ze sklepu, pokusiłam się o zrobienie tego smakołyku samodzielnie. Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy z parą wodną. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około godzinę.


Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty