czwartek, 23 sierpnia 2018

Dobry zurek wielkanocny

Dobry zurek wielkanocny

A ja daje wedzony boczek, kielbase, cebule wszystko podsmazone. Nie robie gestego, podaje z grzankami czosnkowymi. Zurek slaski tylko na wedzonce! Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny.


Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny! Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.


Czy konieczny jest zakwas na żurek? Przepis na domowy żurek wielkanocny. Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni. Historia z żurem ma drugie dno.


Mój luby ma swoją teorię na temat j. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały. Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był. Bardzo dobry Żurek, przepis miałam od mamy ale dopracowałam go i teraz jest fantastyczny. Wielkanoc, przepis na żurek wielkanocny. Ważne: Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze.


Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez. Bez niego potrawa straci swój oryginalny smak i ducha tradycji.


Współcześnie sprawa jest prosta, ponieważ w sklepie można kupić gotowy wyrób. Można też pokusić się o samodzielne jego przygotowanie. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy.


Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania. Mowa oczywiście o żurku.


Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Lekko gęsty, przyjemnie kwaskowy, o bogatym smaku wędzonki i majeranku.


Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Przygotowujemy sobie duży garnek, a następnie wrzucamy tam białą kiełbasę, włoszczyznę bez kapusty, trochę pietruszki, nieobrane cebulę i czosnek, kawałek. Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku. Zakwas na żurek robiłam kilka lat temu i jeśli masz ochotę zrobić swój zakwas na żurek to zapraszam do tego przepisu na żurek wielkanocny. Jak już wspomniałam mój żurek wielkanocny musi być na bogato – gotowane jajka, biała kiełbasa, gotowana marchewka Bardzo istotne jest by nie oszczędzać na białej kiełbasie.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego. Receptur jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze przepisy naszych Czytelników.


Niektórzy lubią dodawać do niej jednocześnie suszone grzyby. Każdy ma swoją ulubioną wersję żurku, który można posypać świeżą natką pietruszki albo podać z pokrojonymi w kostkę, drobnymi grzankami. Oczywiście wielkanocny żurek wyśmienicie smakuje również z kromką chrupiącego wiejskiego chleba. Jest jeszcze czas na samodzielne przygotowanie zakwasu na domowy żurek.


Zakwas stawiamy w ciepłym, ale nie nasłonecznionym miejscu. Wszystkie składniki powinny być przykryte wodą bo inaczej zakwas zacznie się szybko psuć. Kiszenie żuru czyli jak zrobic domowy zakwas na żurek. Jak zrobić żurek, aby wyszedł dobry jak u mamy. Trzeba pamiętać o tym, że żurek i barszcz biały to dwie odrębne zupy.


Grzyby umyj i namocz w ½ l wody. Gdy zmiękną, ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Pokrój w paseczki, z powrotem włóż do wywaru. Włoszczyznę pokrój, zalej litrem wody. Gotuj razem z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu przez ok.


Polsce w wielu odmianach i wariantach smakowych. Jeśli miałabym stworzyć osobisty ranking ulubionych zup, żurek byłby w pierwszej trójce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty