środa, 22 sierpnia 2018

Leczo z cukinia i kabaczkiem przepis

Leczo z cukinia i kabaczkiem przepis

Leczo z cukinią i kiełbasą to tradycyjna węgierska kuchnia. Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos. Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza. Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały.


Dobry pomysł z takim przetwarzaniem. Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną. Leczo nie musi być daniem z dodatkiem mięsnym – same warzywa nie tylko doskonale wypełnią żołądek, ale też zachwycą smakiem.


Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Zostają tylko wspomnienia. Najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także kabaczki żółte i w. Czas wrócić do pracy, domu, kuchni i do tych garów Wróciłam z głową pełną nowych pomysłów, planów. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano.


Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Leczo z bakłażanem i cukinią można przygotować w zaledwie minut. Wakacje, wakacje, i po wakacjach.


Leczo z cukinia i kabaczkiem przepis

Przepis na łatwe i smaczne leczo z bakłażanem, papryką i cukinią. Cukinia odkwasza organizm człowieka, wpływa pozytywnie na procesy trawienia i jest polecana. B (wpływają pozytywnie na mózg i układ krwionośny).


Leczo (spolszczone bo z cukinią) to jedno z moich ulubionych dań! Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. Prosta chałka cynamonowa. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Dodajemy przyprawy według gustu.


Gdy cukinia będzie już na pół miękka dodajemy reszte składników- paprykę, kiełbaske z cebulką wraz olejem z patelni. Gotujemy dopóki cukinia nie będzie miękka. Takie samo leczo z kabaczkiem przyżądzam od lat i jest wyśmienite. Leczo z kiełbasą – przepis na to znane większości Polaków danie przywędrował do Polski z Węgier, gdzie oryginalną, podstawową bazą do leczo są warzywa: cebula, papryka i pomidory.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Dla wszystkich, którzy uwielbiają leczo, choć może niekoniecznie z kiełbasą, polecam lżejszą wersję z kurczakiem.


W sezonowej odsłonie ze świeżymi pomidorami, z dodatkiem cukinii oraz kukurydzy. Dietetyczne leczo z piersią kurczaka - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Dusimy na małym ogniu min. Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku. Leczo może, ale nie musi być daniem niskokalorycznym.


Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal.


Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo. Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych.


W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty