Zielone gotujemy przez minut, natomiast białe są gotowe po minutach. Zrób z nich tartę lub omlet na słono. Zdrewniałe końcówki obetnij i pozostaw na przygotowanie warzywnego bulionu.
Zobacz więcej porad i przepisów na Polki. Kiedy jest sezon na szparagi? Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Jak ugotować szparagi Gdybyście nie wiedzieli jak ugotować szparagi, to zapraszam do wpisu.
W mailach pytacie mnie jak gotować szparagi, jak należy długo gotować szparagi, aby były pyszne i idealne. Grillowane szparagi trzyma się na ruszcie przez kilka minut i podaje z lekkim sosem i cząstkami cytryny lub owija wcześniej plasterkiem szynki albo wędzonego boczku. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! SZPARAGI przepisy Ogłaszam otwarcie sezonu na zielone szparagi, które pojawiły się w sklepach.
Zielone szparagi są proste do przyrządzenia, smaczne i generalnie lubiane przez większość moich znajomych. Białe szparagi są nieco łagodniejsze i bardziej delikatne niż szparagi zielone ale trudniejsze w przygotowaniu. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Pomysły na szparagi mogą być naprawdę przeróżne!
Poniższy przepis czerpie trochę inspiracji z kuchni azjatyckiej – podstawą jest makaron ryżowy, a dodatkiem sos sojowy. Choć pozostałe składniki nieco odbiegają od typowej kuchni chińskiej, to i tak wszystko świetnie smakuje. Jeśli chcemy zamrozić szparagi, należy je najpierw obrać i kolejno zamrozić (bez blanszowania). Chcąc przygotować szparagi, należy wrzucić je na gotującą się wodę, bez uprzedniego rozmrażania. JustInka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga JustInka in the kitchen.
Po ugotowaniu powinny mieć wciąż intensywny kolor, być jędrne i chrupiące. Z zielonych, jeśli są w przyzwoitym stanie (czytaj: świeże), wystarczy obciąć twarde końcówki. W głębokiej patelni rozgrzałem oliwę i włożyłem szparagi. Na niewielkim ogniu smażyłem około minut. Dodałem dwie łyżki masła i przyprawy.
W jakiej ilości wody gotować szparagi, jak długo gotować szparagi, jak podać gotowane szparagi. Szparagi smażone są pyszne i zachowują swój piękny kolor. Bo o ile te z szynką są bardziej przekąską, nasz kolejny przepis na szparagi zapiekane może być treściwym daniem obiadowym.
Znajdź przepis na szparagi w Ugotuj. To najtrudniejszy quiz o rybach, jaki kiedykolwiek zrobisz. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić pozostałą oliwą. Oprószyć solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię grillową. Rozłożyć szparagi i grillować około minut obracając od czasu do czasu. Gotowe szparagi przełożyć na talerz. Polać przygotowanym sosem. Odłamane końce równo przyciąć.
Pośrodku plasterków szynki kłaść po ok. Gdy szparagi są al dente – wyjmujemy je z wody, przekładamy na blachę, skrapiamy oliwą, nakładamy sos, posypujemy tartym parmezanem i pieczemy około minut. W sezonie na szparagi jedzmy je do oporu!
Obiad ze szparagami w roli głównej, obiad ze szparagami jako dodatkiem do potraw, to pomysł na zdrowy posiłek. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie przekrój na równe filety. Olej wymieszaj w misce z curry, mieloną słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu.
Odstaw do lodówki co najmniej na godzinę. Rukolę opłucz, osącz na sicie. Najszybciej poddają się obróbce termicznej zielone szparagi, które też nie wymagają dodatkowego obierania ze skórki.
Przepis szparagi na obiad. Zarówno szparagi z grilla czy też zapiekane szparagi - prosty przepis - wszystkie są pyszne. Końcówki szparagów odłamujemy (możemy je wykorzystać do przygotowania bulionu). Główki szparagów wrzucamy do gotującej się osolonej wody.
Jeśli szparagi są cienkie – gotujemy minuty, jeśli są grube – minut. Ugotowane szparagi przekładamy do miski z lodem i zimną wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.