środa, 29 sierpnia 2018

Przepis na bób

Dla mnie ten bób jest po prostu rewelacyjny w smaku i już! Bób ugotowany można obrać, co jest już jakimś wysiłkiem lub wrzucić do zalewy razem ze skórkami. W końcu podczas skubania i tak cała skórkę się oblizuje i smak sosu wraz z dodatkami dostanie się do ust. Przepisy na bób świeży lub mrożony. Dania i sałatki z bobem.


Popularny przepis na zupę z bobem i młodymi ziemniakami. Kurczak z bobem i zielonym pesto. Stir-fry z kaszą jaglaną i bobem. Grillowane filety z kurczaka z siekanym bobem i ziołami. Sałatka z bobem, kalarepką i pomidorkami koktajlowymi.


Bób swoje pięć minut przeżywa na przełomie czerwca i lipca. Właśnie wtedy nie sposób nie wykorzystać go w kuchni. Warto przygotować tradycyjny bób gotowany w wodzie lub na parze. Można też zrobić bardzo smaczny bób smażony z cebulką. Zaloguj się, aby móc odpowiedzieć.


Przepis na bób

Już niedługo bób pojawi się w sprzedaży, nie mogę się doczekać. Wkładam bób do gotującej się wody i gotuję tyle czasu, aż będzie mi smakował. Ugotowany bób w skórce można przełożyć masłem, polać zezłoconą na maśle bułką tartą lub skropić oliwą z oliwek wymieszaną z dodatkiem odrobiny soli lub cukru.


Co więcej, już taka porcja pokrywa w całości nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy! Wszystkie pomysłowe dania zaczynają się jednak od jego ugotowania. Bób to zdrowa i smaczna roślina strączkowa. Bób można ugotować w wodzie, na parze, w kuchence mikrofalowej lub upiec w piekarniku.


Przepis na bób

Bób ma wielorakie zastosowanie w kuchni. Mój przepis na bób gotowany jest niezwykle prosty i szybki. To danie jemy raz do roku, więc warto wiedzieć jak prawidłowo je przygotować. Przeczytaj jak wybrać bób, by mieć pewność, że kupujesz świeży produkt. Jeśli kupisz zbyt wiele tych zielonych fasolek, zawsze możesz je zamrozić.


Zobacz przepis, jak mrozić bób, by nie wyrzucać nadmiaru i zimą móc cieszyć się tym warzywem. Zaciekawiła Cię sałatka z bobem? Zobacz więcej przepisów w naszej galerii Potrawy z bobu! Nie ma na nim żadnych plamek.


Po przepłukaniu warzywa do gotującej się wody dodajemy płaską łyżeczkę cukru (na kg) do smaku. Bób doprawiamy łyżeczką soli pod koniec gotowania (wrzucamy go do nieosolonej wody!). Podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę.


Trzeba potrawę posolić, popieprzyć i dodać do cebulki ugotowany wcześniej bób. Z bobu usuń skórę, fasolkę pokrój na mniejsze kawałki. Bób podawany z ryżem, fasolką szparagową, cebulą i świeżymi ziołami to świetny pomysł na lunch.


Do stworzenia sałatki z bobem możemy też użyć kaparów i dodatku w postaci Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Bób i zielona fasolka szparagowa to znakomity duet – przekonasz się o tym, wykorzystując powyższy przepis na aksamitną zupę. Na początek przygotuj rosół z kury z pietruszką i lubczykiem –. Składniki: Przygotowanie Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy.


Kliknij, aby zobaczyć przepis. Gotowanie bobu nie wymaga skomplikowanych czynności. Przyrządzając bób na różna sposoby, z różnymi dodatkami, można cieszyć się nim nawet każdego dnia sezonu. Dzisiaj bardzo prosty, ale smaczny sposób na bób, z dodatkiem zrumienionej bułki tartej, z odrobiną czosnku, tartej skórki z cytryny oraz z parmezanem. Dojrzały bób (z suchych strąków) powinno się więc moczyć przed gotowaniem, gdy chcemy zjadać także skórki.


Bób (roślina), jak każde strączkowe dojrzewa nierówno. Zamiast tradycyjnego gotowania bobu w wodzie, można upiec go w piekarniku. Tak przygotowany bób będzie równie smaczny, a do tego aromatyczny od dodanych przypraw. Bób jest popularną rośliną strączkową.


Jej nasiona spożywane są najczęściej w sezonie wczesnoletnim, kiedy zaczynają dojrzewać w dużych, grubych strąkach na niewielkich krzaczkach. W Polsce głównie spożywa się bób świeży, choć coraz częściej można znaleźć w ofercie sklepów bób suszony lub mrożony. Opłukany bób zalać wodą, gotować bez przykrycia do miękkości bobu, jeśli zostało za dużo wody to ją odlać. Opłukany pęczek natki pietruszki razem z obranymi ząbkami czosnku w rozdrabniaczu zmiksować dokładnie.


Jeśli bób jest młody, to po ugotowaniu możecie go jeść nawet ze skórką, chociaż ja zawsze go obieram – tak mi lepiej smakuje. Poza tym bób świetnie sprawdzi się w wielu daniach jako dodatek lub w roli głównej w pastach, sałatkach lub farszach. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Podajemy przepis na smaczną przekąskę, np. Idealnie komponuje się zwłaszcza z aromatycznym boczkiem.


Sezon na bób trwa w najlepsze! A tak się składa, że Bartek go uwielbia :-) Najważniejsze podczas gotowania bobu jest to, żeby wrzucać go już do wrzącej wody. Jeżeli gotujemy bób w zimnej wodzie i czekamy aż zacznie wrzeć to niepotrzebnie pozbywamy się witamin i poddajemy bób dłuższej obróbce cieplnej. Dlatego pamiętajmy: wrzucamy bób do wrzątku i od momentu ponownego.


Dzięki temu, że bób kalorii ma tak niewiele można się znim zajadać dowoli. Choć często przepisy z bobem to pyszne letnie sałatki, to jednak nadal dla wielu osób przepis na bób idealny to ten na bób gotowany. To właśnie ten przepis na bób jest najbardziej poszukiwany każdego roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty