czwartek, 30 sierpnia 2018

Jak zrobić zakwas na żurek

Jak zrobić zakwas na żurek

Zakwas na żurek bezglutenowy. Kisi się mąkę z przyprawami i czeka aż powstanie w niej duża ilość kwasu mlekowego, dzięki czemu będzie miał charakterystycznych zapach i smak. Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek.


Ocena wpisu: Ilość ocen: 45. Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania. Mowa oczywiście o żurku. Można śmiało powiedzieć, że to król polskich zup, który gości na. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego.


Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu. Resztek zakwasu nie musisz wyrzucać – możesz je zbierać w litrowym słoiku i zrobić z nich zakwas na żurek (dodaj do niego kilka łyżek mąki żytniej, ząbki czosnku i zalej wodą).


Jak zrobić zakwas na żurek

Odstaw na kilka dni i użyj do ugotowania żurku. Wielkanoc już za pasem, czas najwyższy przygotować żur na pyszną, świąteczną zupę. Na Boże Narodzenie kisiliśmy buraki, na kwas burakowy do czerwonego barszczu. Jak zrobić zakwas na żur z zakwasu chlebowego.


Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim. Postanowiłam go wykorzystać, podrasować czosnkiem i przyprawami, dokarmić w. Niezależnie od tego czy będzie to żurek z białą kiełbasą surową lub gotowaną, czy żurek z białą kiełbasą i chrzanem, bardzo ważne jest, aby przygotować do niego dobry zakwas. Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty. Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej. Przed dokarmieniem zakwas wyjmuję z lodówki i czekam około godziny aż się ogrzeje, następnie dokarmiam i zostawiam na wierzchu aż „przerośnie” i zacznie opadać, może nawet całkiem opaść i wtedy chowam z powrotem do lodówki.


Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza. Wykonanie: Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury.


Oto przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.


Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Przepis na żurek – jak zrobić zakwas?


Po jego dodaniu do żurku zupa zyskuje charakterystyczny kwaskowaty posmak. Jej przygotowywanie to tradycja znana na ziemiach polskich od setek lat, choć dawniej mianem żuru określano wszystkie. Dobry ZAKWAS NA ŻUR jest podstawą aby przygotować idealny żurek, dlatego zawsze przygotowuje go przed świętami wielkanocnymi. Również zakwas na żurek można zrobić na otrębach żytnich, owsianych, pszennych lub płatkach owsianych (mam w planach zrobić właśnie taki z płatkami). Można go kupić w sklepie – najczęściej sprzedawany jest w butelce lub specjalnym plastikowym pojemniczku.


Tradycyjny żurek powstaje na dobrym zakwasie. Warto jednak spróbować przyrządzić własny zakwas. I z naszym przepisem będzie to możliwe. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.


Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę.


Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. To naprawdę bardzo proste, wystarczy woda, razowa mąka, czosnek, przyprawy i kilka dni cierpliwości. W zamian otrzymujemy słój pachnącego i świeżutkiego zakwasu, w sam raz na wielkanocny żurek. Możesz się zastanawiać czy przygotować żur czy biały barszcz i jaka jest między nimi różnica?


Najczęściej mówi się, że z zakwasu z mąki pszennej. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Do zakwasu na żurek dodaj ząbki czosnku, ziele angielskie oraz listki laurowe.


Wszystko ponownie zamieszaj. Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-dni. Newsletter smaków życia. Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Jednak robi się go na mące żytniej.


Na naszym wielkanocnym stole królują zamiennie zupy. Skoro masz już wywar z warzyw oraz zakwas żytni, to zrobienie żurku zajmie Ci już tylko około minut. Przygotuj sobie boczek surowy wędzony oraz kiełbasę podsuszaną i kiełbasę białą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty