Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Leczo doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące przekładamy do słoików.
Niezbyt mocno zakręcamy i pasteryzujemy pod przykryciem około minut. Dokręcamy słoiki i pozostawiamy do wystygnięcia w wodzie. W zimie wystarczy podsmażyć na tłuszczu cebulę z kiełbasą lub wędzonką, dodać leczo ze słoika, zagotować i jeść ze smakiem!
Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.
Dusimy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając przez ok. Pomidory powinny puścić wystarczająco dużo soku, ale jeśli tak się nie stanie leczo można podlać odrobiną wody. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i gorące leczo wkładamy do słoików. Leczo można oczywiście przygotować do słoików. Leczo z cukinii to cudowne, letnie danie.
Wówczas gorące danie przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około minut. Przeczytaj Makaron linguine z cukinią. Przepis na leczo z cukinii.
Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Leczo paprykowe z pieczarkami i cukinią na zimę.
Polecam podawać leczo z bagietką. Do wyparzonych, czystych słoików nakładamy gorące Leczo, na wierzch do każdego słoika wlewamy po łyżce stołowej oleju i szybko natychmiast zakręcamy. Odstawiamy na szafkę, stawiając słoiki na dekielkach czyli do góry dnem.
Kiedy już ostygną, wkładamy do dużego garnka z. Jeżeli lubimy leczo, warto je zrobić do słoików, aby i zimową porą cieszyć się jego smakiem. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Część ugotowanego lecza można na gorąco przełożyć do słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce lub zamrozić w pojemnikach.
U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. Przedstawiamy kilka przepisów na leczo. D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca.
Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:). Na dwie bardzo duże cukinie należy dodać około kg. Jako pierwsza na rozgrzany olej wpada papryka, następnie pokrojona w niezbyt. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Leczo to super łatwy obia który świetnie nadaje się do słoików na zimę.
Podaję z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, frytkami z selera itp z pieca czy z ryżem. Dla dziecka, które dopiero zaczyna przygodę z jedzeniem cukinię i paprykę należy pokroić w grube pasy. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.
Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! W ostatnich dniach moja kuchnia przekształcona została w fabrykę przetworów. Razem z Mamą i Babcią naprodukowałyśmy ogromną liczbę słoików z rozmaitymi sałatkami, powidłami, kompotami, które idealnie sprawdzą się zimą. Wczoraj i dzisiaj smażyłyśmy śliwki na powidła i. Nareszcie rozprawię się z tą przeklętą cukinią :) dostaję na ogół ogromne, przerosnięte okazy, bo Polak jak mu coś rosnie na ogródku to musi być wielkie. Mam wrażenie, że takie się nadadzą.
Mam pytanie jak długo można leczo przechowywać? Leczo, które dziś Wam prezentuję, nie ma zbyt wiele wspólnego z węgierskim lesco (no dobra, coś tam ma, w końcu są tu i pomidory i papryka). To popularny w naszym kraju gulasz warzywny z dodatkiem cukinii i papryki. Doskonale znany zapewne w każdym polskim domu.
Postanowiłam zamknąć troszkę tego smacznego warzywnego sosu na zimę. Składniki połączyć w dużym garnku, dodać zmielone pomidory, resztę oleju i przypraw. Gotować na małym ogniu przez około minut mieszając od czasu do czasu.
Ostudzone pasteryzować jw. W moim przepisie pojawi się ona w niewielkiej ilości. Jeśli jednak lubisz leczo z większą ilością mięsa, to zapraszam po przepis na leczo z kiełbasą. Dla miłośników bardziej bogatych dań warzywnych, do których dodaje się nie tylko podstawowe warzywa, a przy tym leczo zawiera jeszcze kiełbasę, polecam mój przepis na leczo z. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką.
Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Podawaj z kromką dobrego chleba. Doprawiamy solą i pieprzem. Leczo wlewamy do wcześniej wyparzonych słoików i zakręcamy szczelnie pokrywką.
Tak przyrządzone danie możemy przechowywać przez około rok w spiżarni, w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Oto składniki na leczo do słoików z cukinii: łyżki oliwy z.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.