Z rozwałkowanego ciasta wycinać faworki (ścięte na końcach prostokąty), pośrodku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec przez wycięcie, złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Uformowane faworki przykryć ściereczką. Najlepszy przepis na faworki domowe.
Polecam te pyszne faworki z piwem. Do ciasta, jakie wyrabiasz na ulubione faworki, dolej wybranego piwa (może być również smakowe). Ciąć paski,każdy pasek przecinać na części,po środku robić małe przecięcia,wywijać faworki. Następnie dodać masło i zagniatać ciasto rękami, dolewając tyle piwa, aby ciasto nie było zbyt twarde (powinno się ciągnąć).
Smażyć na małym ogniu,na dobrze rozgrzanym tłuszczu na jasno złoty kolor Odsączyć na papierowym ręczniku,posypać pudrem z wanilią. Uważaj – nie dolej zbyt dużo piwa, ponieważ wtedy ciasto może stać się twarde. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Faworki to tradycyjny karnawałowy przysmak.
Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny. Te chrusty są bardzo kruche i przez długi czas zachowują swoją świeżość, a do tego są łatwe w przygotowaniu. Cały sekret kruchości tych faworków leży. Do przyrządzenia ciasta na faworki piwne wystarczą zaledwie składniki, dzięki czemu są one bardzo szybkie do zrobienia.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ewa wachowicz przepisy faworki na piwie. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga najsmaczniejsze. Smażyłam z różnych przepisów ale żadne nie spełniły moich oczekiwań , ten przepis mam sprawdzony od kilku lat i uważam że lepszych nie ma. Karnawał trwa, więc w tym czasie, nie może zabraknąć faworków, chrustów, chruścików. Dziś przygotowałam faworki na piwie – wyszły pyszne, kruche i delikatne. Bardzo dobrze i szybko się.
Dodane przez asia0w: Tylko o kuchni. Jakie znacie łatwe do zrobienia ciasteczka? Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Ten z piwem jest po prostu genialny :).
Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Składają się tylko z czterech składników: żółtek, cukru, mąki i piwa. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Dodatek piwa dodatkowo napusza faworki.
Ważne aby ciasto rozwałkować jak najcieniej, wówczas chruściki wychodzą bardzo kruche. Następnie wlej tyle piwa, ile zajmowały objętości żółtka w szklance. Do szklanki włóż żółtka.
Z podanych składników wyszły mi dwie patery pysznych faworków. Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie i ukształtuj faworka przeciągając przez środek jeden z rogów. Nie należy dodać za dużo mąki, bo faworki wyjdą twarde. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj żółtka i piwo i zagniataj ciasto, stopniowo dodając mąkę.
Gotowe faworki ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Swój chrust zrobiłam na piwie pszenicznym, ale jeśli macie problem z jego zakupem możecie użyć dowolnego. W kształcie tradycyjnych faworków lub róży karnawałowych.
Pyszne, delikatne i kruche. Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem lub ubij mikserem przez około 8. Wbić żółtka do naczynia z podziałką. Wsypać mąkę na stolnicę. Dopełnić piwem do objętości 2ml (nie licząc piany).
Jak zrobić pyszne faworki domowe? Sprawdź nasz wypróbowany. Przepisów na faworki jest wiele, ale Dziennik Zachodni prezentuje najprostszy i sprawdzony przepis na domowe faworki.
Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować. Z nami uda Ci się zrobić faworki w kilkanaście minut. Jednak nieustannie piekłam faworki z przepisu mojej Babci, bo przed wypróbowaniem „piwnego” przepisu powstrzymywała mnie obawa przed drożdżowym posmakiem faworków. Przepis na faworki z dodatkiem piwa mam od dawna. W końcu zebrałam się na odwagę i usmażyłam faworki z ciasta z dodatkiem piwa.
Smaczne faworki z piwem nie tylko na Tłusty Czwartek. Doskonałe również na Ostatki. Zobacz przepis i usmaż faworki z piwem, które w smaku przypominają trochę pączki. Ciasto na faworki z piwem szybko się zagniata, a samo wykrawanie faworków to już tylko zabawa. Dlatego wypróbuj przepis i przekonaj się jak smakują.
W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Oto najlepsze przepisy na.
Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.