Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna.
Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień.
Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Jak zrobić rybę po grecku? Podajemy sprawdzony przepis krok po kroku.
Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu. Znalazła ona rzesze swoich fanów i przyrządzamy ją coraz częściej i coraz chętniej. Chcialabym zrobic rybe po grecku na swieta ale nie umiem.
Czy ktos mi moze podac przepis ? Dodane przez smakolyk w: Tylko o kuchni. Nie smażę w panierce tylko obtaczam w mące. Do poradnika jak zrobić rybę po grecku przypisano następujące tagi: święta wigilia potrawy świąteczne potrawy wigilijne ryba po grecku rybę po grecku przepisy świąteczne.
Można ją jeść zarówno na zimno jak i na ciepło. A ja jadłam w Grecji, a właściwie na Cyprze, danie przypominające rybę po grecku. Były to kawałki ryby w trochę rzadszym niż nasz, sosie z włoszczyzny z listkiem laurowym i zielem angielskim. Smakowało podobnie i byłam bardzo zaskoczona tym daniem.
Nie oznacza to jednak, że poza Świętami Bożego Narodzenia nie można jej przyrządzić i skonsumować na obia bądź kolację. Rybę po grecku zwykle robię kilka razy w roku. Przepyszne warzywa i świeża, usmażona ryba to doskonały pomysł na obia kolację lub święta. Jej smak zależy od preferencji kulinarnych osoby przygotowującej danie. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje.
Dobrze jest jednak, żeby ryba przeszła smakiem sosu. Jeśli mamy rybę mrożoną, to ją rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Zawsze usuwamy z ryby ości.
Rybę obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Koniecznie chciała bym zrobic rybe po grecku moze ktos ma przepis juz. Filety lub nawet mrozone kostki saute nalezy dobrze obsmazyc i przyrumienic na patelni z niewielka iloscia tluszczu. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok.
W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa sposoby na rybę po grecku. Jeden tradycyjny – w którym rybę smażymy, a drugi bardziej dietetyczny – z rybą pieczoną. Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek.
Ja rybkę po grecku też próbowałam zrobić i mi wszyła nawet była trochę pikantna może papryki za dużo dodałam,ale była pyszna. Zastanawiam się tylko czy gdybym rybę najpierw zrobiła w panierce czy danie miałoby podobny smak czy by się popsuło. Ja również jak moja poprzedniczka polecam rybę po grecku. Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy.
Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska! Jednak w naszym kraju jest jedną z najchętniej jadanych potraw. Króluje na stołach na co dzień i od święta. Podawana na ciepło lub zimno idealna na codzienny lub wigilijny obiad oraz sytą i smaczną kolację - ryba przełożona duszonymi warzywami - marchewką, selerem, porem, cebulą w towarzystwie sosu pomidorowego. Co prawda przepis na rybę po grecku wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, bo danie jest dość pracochłonne.
Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. Potem wystarczy odmrozić w piekarniku i masz gotowe smaczne danie.
Do przyrządzenia wyśmienitej ryby po grecku niezbędne okażą się oczywiście ryby!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.