Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości,.
Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam na latwizne i uzywam gotowej masy z puszki (po dodaniu bialek troche dosladzam). Pierwszy raz w życiu piekłam makowiec zawijany i wyszedł super!
Proponuje jednak skusić się na zrobienie masy makowej z przepisu. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. W międzyczasie przygotowujemy masę makową lub używamy gotowej masy makowej wcześniej osuszonej w piekarniku (czytaj wskazówki poniżej).
Po wyrośnięciu pieczemy. Ciasto można wyrobić mikserem planetarnym (hakiem) lub w maszynie do. Ciasto na tej pyszny makowiec zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i wstawiamy do lodówki. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Przepis na makowiec zawijany.
Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Wykonany z dodatkiem gotowej lub własnoręcznie zrobionej masy makowej jest przepyszny. Sprawdź, jak wykonać to ciasto w swojej ulubionej wersji!
Z przepisu wychodzą aż makowce. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy).
Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Nie wszyscy jednak mają. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego.
Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową.
Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia). Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Właśnie skończyłam czytać no i oczywiście drukować przepis na torcik makowy.
Mak jednak jest już zmielony, więc unikamy najbardziej. Z mamą, jak zwykle, robimy plan wypieków na Wigilię i Święta i zawsze szukamy choć jednej nowej potrawy, szczególnie słodkiej:) Uśmiałam się, czytając komentarze, w sprawie tajnej nazwy gotowej masy makowej:). Dużo zależy od rodzaju użytej masy makowej, im bardziej wodnista, tym makowiec bardziej wilgotny. Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole.
Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Przed świętami Bożego Narodzenia nie zawsze jest czas na to, by wszystkie składniki potrzebne do świątecznych potraw przygotowywać samodzielnie.
Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Wypróbuj przepis na struclę makową z gotowej masy makowej! Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić.
Witam, czytałam, że w przypadku gotowej masy makowej można zrezygnować z cukru, ale czy należy dodawać roztopione masło z miodem? Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Możesz też użyć gotowej masy makowej. Najczęściej przybierają postać zawijanej strucli z ciasta drożdżowego i maku. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, białka ubite na pianę, bułkę tartą, pokrojone bakalie i rodzynki.
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Dobrze odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.