Witam, postanowiłam dziś wypróbować Pani przepis i biszkopt wyszedl super. Robiłam w dużej blaszce i coś mnie przyćmiło, bo wyłozylam papierem całą blachę łącznie z bokami. Przypomniało mi sie o tym dopiero po minutach pieczenia. I wyrósł ładnie, trochę go wybrzuszylo, ale po upieczeniu opadł do poziomu boków. Czyli po 30- minutach - bo tak jest w przepisie na biszkopt Pani Doroty z Moich Wypieków, sprawdzałam patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku.
Mój biszkopt piekł się min w 1stopniach z termoobiegiem. Zobacz też: Biszkopt czekoladowy. Jeśli planujemy duże ciasto biszkoptowe z kremem, to warto wykorzystać właśnie ten sposób na biszkopt. Przepis podstawowy został tutaj urozmaicony o dwa rodzaje mąki oraz ocet.
BISZKOPT Z MAKIEM – PRZEPIS NA DUŻĄ BLACHĘ to świetna baza do ciast i tortów świątecznych Biszkopt jest delikatny, puszysty, a dobrze wystudzony, świetnie się kroi. Chciałam jeszcze powiedzieć, że od kiedy znalazłam przepis na ten biszkopt częściej piekę ciasto z truskawkami i galaretką właśnie na tym biszkopcie. Nie mogę się doczekać kiedy będziemy jeść ciągle zaglądam do lodówki. Dzięki za przepis na biszkopt wyszedł super. Jak upiec dobry biszkopt?
Sekretem jest umiejętne połączenie sypkich składników z masą jajeczną – rób to powoli i delikatnie. Podstawę kakaowego biszkoptu na dużą blachę stanowi kakao – ono sprawia, że biszkopt jest sypki, zaś Proszek do pieczenia WINIARY pozwala biszkoptowi pięknie urosnąć. Desery Sernik szefowej Gosi (porcja na dużą blachę).
Dodane przez lukmanka w:. Wiesz dobrze jest też dodać trochę do biszkoptu wody mineralnej gazowanej. Pieczony bez dodatku proszku do pieczenia, nic nie opadający.
Biszkopt rośnie tylko dzięki dokładnemu, prawidłowemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z mąką pszenną. Jest to przepis na dużą blachę. TERAZ GOTUJĘ Kto gotuje?
Zawsze lubiłam taki sernik, kakaowe ciasto, pyszna masa. Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest! Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu.
Następnie dodaję partiami przesianą mąkę i mieszam całość delikatnie łyżką. Po upieczeniu wyjmuję blachę. Biszkopt wielu osobom wydaje się ciastem trudnym do upieczenia. A po 5-minutach wyjmuję biszkopt z blachy i zdejmuję papier. Wymaga jednak zastosowania kilku ra aby nawet biszkopt kakaowy na dużą blachę wyszedł puszysty, równy i nieprzesuszony.
Przede wszystkim biszkopt kakaowy na dużą blachę trzeba piec ze świeżych, dużych jaj, ogrzanych do temperatury pokojowej. W rzeczywistości składa się tylko z jajek, cukru oraz mąki. Jeśli szukacie typowego biszkoptu do tortu, to polecam przepis na biszkoptowe spody.
Na normalną prostokątną blachę: 5jaj szkl. Szczególnie wtedy, gdy muszę upiec szybko kilka spodów. Mam zamiar upiec ten biszkopt, ale w tortownicy o średnicy cm. Z przelicznika wynika, ze nalezy użyć ponad jajek, a przeciez tyle nie ubiję jednym mikserem. Czy mogę w takim razie upiec jeden biszkopt np.
Wypróbuj sprawdzony przepis na biszkopt. To najdelikatniejsze i lekkie ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nigdy nie opada. Dziś już wuzetka jest zapomniana i nieco “passe”.
Szkoda, bo to bardzo smaczne i nieskomplikowane ciasto. Przepis na dużą blachę – świetnie nada się na wszelkie uroczystości, imieniny czy święta. Składniki znajdziemy w każdym, nawet najmniejszym sklepie.
Najlepszy z najlepszych – biszkopt błyskawiczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.