Jak zrobić omlet na słodko. To częste pytania w mojej korespondencji z czytelnikami. Mama nauczyła mnie jak zrobić omlet na słodko.
Jadło się go u nas w domu z dżemem, powidłami lub roztopioną czekoladą. Kiedyś mamy i babcie często robiły omlet biszkoptowy, teraz jakoś rzadziej się go zjada. Omlet z jajek to szybkie, smaczne i pożywne danie. Dobrze smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Pyszny, puszysty i sycący omlet to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie!
Jeśli znudziły ci się normalne omlety proponuję omleta na słodko. Jest to świetna alternatywa dla dzieci, którym znudziły się już na śniadanie naleśniki czy gofry. Przepisów na omlet na słodko jest sporo, ja jednak przedstawię tutaj ich najprostszą wersję. Omlet, bo o nim mowa, to klasyczny już posiłek, którego przygotowanie nie wymaga ani większego wysiłku, ani doświadczenia w gotowaniu. Możemy zdecydować się na wersję na słodko lub na słono.
Podpowiadamy, jak przygotować smaczny omlet na różne sposoby. Prosty przepis na omlet. Aby przygotować omlet nie potrzeba zbyt wiele.
Czyli biszkopt z patelni :-) Dobry na weekendowe śniadanie lub szybki podwieczorek dla dzieci. Omlet to danie, które świetnie pasuje na każdą porę dnia. Może być podawany zarówno na słono jak i na słodko.
Poniżej, przedstawiamy przepis na omlet z dodatkiem ulubionych owoców lub warzyw. To czy zdecydujecie się na wersje z owocami lub warzywami zależy od was, smacznego! Omlet na słodko to świetny pomysł nie tylko na śniadanie. Jest szybki i prosty w przygotowaniu, na pewno pokochają go wszyscy.
Sprawdź dobry przepis tutaj! Mam swój wypróbowany przepis na omlet biszkoptowy na słodko, ale w ramach eksperymentu postanowiłam wypróbować ten przepis. Omlet wyszedł dobry, ale mój jednak bardziej mi smakuje - jest delikatniejszy. Ten jest bardziej suchy, ale co kto lubi.
OMLET to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z odrobiną mleka, które po doprawieniu wylewa się na nagrzaną patelnię z masłem i smaży do ścięcia się masy. Można przygotować omlet na słodko jak i na słono. Bardzo szybko się go przygotowuje i można dodać do niego ulubione dodatki: szynkę, ser, paprykę. Omlet zrobiony wg tego przepisu jest lekki i puszysty.
Szybki do wykonania i świetnie smakuje z domowej roboty dżemem truskawkowym. Omlety świetnie sprawdzają się też na podwieczorek lub kolację. Omlet zawiera też w sobie dużo białka, a więc jest pożywnym posiłkiem.
Potrzeba niewielu składników, aby zrobić omlet owsiany. Ja lubię robić omlet na bazie mleka roślinnego – w tym przepisie użyłam mleka sojowego. Omlety, często podaje się z wypełnieniem a mogą nim być: warzywa, ser, mięso (szynką lub boczkiem). Aby uzyskań puszystą konsystencję omletu, ubija się całe jaja z dodatkiem niewielkiej ilości mleka, śmietanki a nawet wody, chodzi o to aby ubijając wprowadzić do masy. Dlatego chciałabym się z wami podzielić moim sprawdzonym przepisem.
Jest on bardzo prosty jednak jest najlepszy. Omlet jest puszysty i wprost rozpływa się w ustach. Wszystko zależy od naszych upodobań, a także pory dnia, kiedy jemy posiłek. Aby omlet nie wylał się poza jej brzegi lub nie przykleił się do pokrywki.
W końcu chcemy przygotować smaczny posiłek, a nie kulinarną katastrofę #128521; I na koniec jeszcze jedna ważna wiadomość. Poniżej znajdziecie przepis na podstawowy omlet, który możecie później doprawić i przygotować na słodko lub na słono. Dodać dwie łyżki wody i ubić delikatnie. Rozgrzać patelnie z masłem i wrzucić masę - smażyć na średnim ogniu, przewrócić na drugą stronę po.
PUSZYSTY OMLET NA SŁODKO. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia – mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pianę przekładamy do żółtek i delikatnie mieszamy. Ta kompozycja bardzo dobrze smakuje z dodatkiem sera np.
Dobrze też sprawdzi się w roli słodkiego posiłku. Omlet francuski to nie tylko pomysł na wytrawne śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.