poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Leczo z cukinii bez papryki

Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli. Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini.


Gdy się zeszkli dodajemy kiełbaskę pokrojoną w półksiężyce, a po ok. Wszystkie składniki podsmażamy co jakiś czas mieszając. Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków.


Zobacz, jak zrobić leczo. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Leczo - danie proste i smaczne.


Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Przygotowane w kilka minut leczo z cukinii będzie dla nas posiłkiem na cały dzień. Przepisy na leczo są różne. To pyszne leczo z cukinią polecam szykować w sezonie na cukinie.


Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Jest to danie szybkie, proste i zrobisz je od początku do końca w jednym garnku. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


Polecam podawać leczo z bagietką. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! Wspaniały i zdecydowane najlepszy przepis na leczo z cukinii.


Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i wyglądem. Ja też do leczo nie potrzebuję mięsa, warzywne jak najbardziej wystarczy. Oprócz głównego skłądnika, czyli papryki dodaję kabaczek. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą.


Jest bardziej jędrny i nie rozpada się tak szybko jak cukinia. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja.


Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Gotowe papryki umieść w garnku z leczo.


Do garnka możesz teraz dodać jednego obranego i posiekanego pomidora razem z całym sokiem i odrobiną wody lub też pół szklanki przecieru z pomidorów. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało.


Cukinię pokrój w kostkę. Pomidory sparz gorącą wodą, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Papryki przekrój na pół, usuń z wnętrza pestki, pokrój w paski. Cebulę pokrój w plastry, podsmaż na smalcu. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką.


Dodaj pokrojoną w kostkę. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Podawaj z kromką dobrego chleba. Danie przybiera formę gulaszu z grubo pokrojonymi warzywami.


W Polsce leczo przygotowuje się z dodatkiem cukinii lub bakłażanów, których w okresie letnim jest pod. Istnieje wiele modyfikacji leczo. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.


Najsmaczniejsze w lecie, w sezonie na świeże pomidory. To faktycznie olbrzym ta cukinia! Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np.


Leczo z cukinii bez papryki

Sposób przygotowania: 1. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty