wtorek, 14 sierpnia 2018

Jak zrobić puszystego omleta

Czyli biszkopt z patelni :-) Dobry na weekendowe śniadanie lub szybki podwieczorek dla dzieci. Jak zrobić puszystego omleta ? Przedstawiam świetny przepis na ekstra puszystego omleta na słodko. Zresztą takie smażenie jajek jest bardzo łatwe, to moja mama nauczyła mnie jak zrobić jajko sadzone idealne z lekko płynnym żółtkiem i ściętym, miękkim białkiem. To częste pytania w mojej korespondencji z czytelnikami.


Mama nauczyła mnie jak zrobić omlet na słodko. Przepis na puszysty omlet z dwóch jaj. Wystarczy dodać sezonowe dodatki, a w 30min. Jadło się go u nas w domu z dżemem, powidłami lub roztopioną czekoladą.


Od czego zacząć… Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić omlet to musisz wiedzieć, że wiele zależy od jajek. Warto wybrać świeże, duże jajka oraz zadbać o ich właściwą temperaturę. Puszysty omlet z szynką i serem - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Nie należy rozbijać jajek, które dopiero przed chwilą wyjęliśmy z lodówki. Omleta smażymy z obydwu stron na maśle.


Zerknij w nasz poradnik, jak zrobić perfekcyjny omlet. Dodaj do książki kucharskiej. Omlet z jajek to szybkie, smaczne i pożywne danie.


Dobrze smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Omlet to tradycyjna potrawa- zapewne znana wielu osobom :) Robi się go szybko, a jak smakuje! Polecam zrobić na śniadanie lub kolację ;) min średnie przystępne. A ja bez mleka rano i bez moich ukochanych płatków (lub owsianki , którą chciałam zrobić) jak bez ręki.


Trzeba coś wymyślić na szybko b Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga poproszedokladke. Całą tajemnica puszystego omleta tkwi w ubiciu białek na sztywną pianę :-). This feature is not available right now. Większość z nas lubi omlety, ale mało kto potrafi je zrobić.


Gdy spód omleta zetnie się, a jego wierzch wciąż będzie płynny i jasnozłocisty – przełóż go na drugą stronę. Bazując na zasadzie tworzenia biszkoptu zrobiłam omleta, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Sprawdzony przepis na puszysty omlet od MniamMniam.


Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Przygotowanie omleta zajmuje około minut, dlatego warto zostawić go sobie jako specjał na leniwe weekendowe śniadania.


Przypadnie do gustu zarówno najmłodszym członkom rodziny, jak i tym dorosłym. Na początek wyjmij jajka. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywno. Zadanie ułatwi dodanie szczypty soli.


Białka, tak jak się pewnie domyślasz, należy uważnie ubić za pomocą miksera tak, aby stały się sztywną pianę. Ja robię to mikserem, ale jeśli masz sprawne rączki, to swobodnie zrobić możesz to trzepaczką ;-). Danie niby łatwe a trudne, proste a wykwintne.


Dobry omlet to niebiańskie doznania dla kubków smakowych. Zdradzę więc mój przepis, dzięki któremu omlet udaje się zawsze, jest puszysty i przepyszny. Nie miałam pomysłu co zrobić na obiad. Miałam z rosołu mięso drobiowe z udźca i ochotę na omlet. Z firmy Jamar do testowania została.


Nie ukrywam, że odkąd pierwszy raz zrobiłam puszysty omlet jestem jego gorącą fanką. Stał się on moją ulubioną potrawą, którą serwuję na ciepłą kolację. Nadeszła jesień, a więc nadszedł czas na dania z jabłkami.


Mam w planach wykorzystanie ich w każdy możliwy sposób w daniach słonych jak i słodkich, jabłka są bardzo wdzięcznym tematem w kuchni:) Dziś przedstawiam je w wersji słodkiej w postaci bardzo puszystego omleta z jabłkami w miodzie. Zasada ta jest bardzo prosta: ile jajek tyle mąki i łyżek mleka. Kiedy dół omleta będzie ścięty, na górze ułożyć pokrojononego w plasterki banana. Opis przepisu: Autor: kacha9Omlet bez jajek to przepis sprawdzający się na śniadanie lub lunch z pudełka.


Następnie talerz nakryć patelnią i energicznym ruchem przewrócić całość do góry nogami, tak, że teraz część omleta z plasterkami banana znajduje się na dole patelni. Omlet bazujący na mące, mleku i bananie to idealna mieszanka na początek dnia. Posiłek serwowany jest na słodko i za tę słodkość odpowiadają odpowiednio skomponowane dżemy owocowe.


Wylać masę jajeczną na patelnię, przykryć pokrywką i smażyć chwilę. Kiedy spód się zezłoci, odwracamy omleta na drugą stronę (łatwo można to zrobić przykrywając patelnię talerzem, energicznie przewracając je razem do góry nogami, a potem zsunąć omleta z powrotem na patelnię, już na właściwą stronę).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty