wtorek, 21 sierpnia 2018

Leczo papryka

Leczo papryka

Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo.


Najważniejszymi składnikami leczo są: papryka oraz cebula i papryka w proszku. Aby leczo miało smak umami szykuje się je najczęściej na tłuszczu zwierzęcym, na smalcu lub boczku. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.


Niektórzy lubią dodać do lecza. Dodać marchew pokrojoną w talarki. Następnie dodać paprykę, potem cukinię (w kostkę). Pomidory sparzyć, obrać i dodać do lecza. Dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.


Jak przygotować leczo: Cebulę należy obrać i pokroić w piórka, a paprykę w paseczki. Oczywiście wcześniej usuń z wnętrza papryki gniazda nasienne i wykrój białe błony. Wrzuć wszytko do garnka na rozgrzaną oliwę. W międzyczasie pokrój kiełbasę w kostkę (mozna równiez w plasterki) i dorzuć do smażącej sie cebuli i papryki. Twojego przepisu nie jest węgierską potrawą.


Prawdziwe węgierskie leczo nie zawiera cukinii a jedynie pomidory, paprykę, wędzoną słoninę i cebulę. Mimo to, ja również robię taki gulasz warzywny i mówię na niego leczo bo tak się już u nas przyjęło :-) Smacznego i pozdrawiam. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Ostatnio modne są wszelkie wersje wege, bez tego czy tamtego, ale ja ze starej szkoły ;D Mamine leczo wymiata. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania.


Leczo klasyczne, na mięsku. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały.


Dobry pomysł z takim przetwarzaniem. Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną. Dodaję usmażone wcześniej skwarki i pokrojoną w plasterki kiełbasę, i na większym ogniu gotuję leczo przez ok. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym.


Leczo papryka

Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą.


Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Zawiera jej aż pięć razy więcej niż cytryna. Dodatkowo witaminy zawarte w papryce nie ulegają zniszczeniu pod wpływem gotowania.


Ponieważ miałam w domu dużo czerwonej papryki, to uznałam, że zrobię właśnie takie proste i smaczne leczo z papryki. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.


W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.


W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Pasta z papryki, papryka w oliwie, leczo z papryki i inne. Najlepsze przetwory z papryki na zimę! Przetwory z papryki ofeminin.


Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki. Papryka idealnie nadaje się do marynowania w occie i przygotowywania jej oliwie czy zalewie. Zachowuje kształt i smak. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne!


U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Pyszne leczo z mielonym mięsem. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie.


Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Do cebuli dodaj kiełbasę, paprykę, przyprawy (słodka i ostra papryka) oraz koncentrat. Smaż całość przez kilka minut. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką.


Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty