czwartek, 20 września 2018

Grochówka wojskowa przepis

Idealna na obiad w chłodniejsze dni, kiedy każdy z nas potrzebuje nieco więcej energii. Aby grochówka była naprawdę wypasiona, starannie dobierz mięso, które do niej wkroisz. To nie jest zupa grochowa w domowym stylu.


To wolno gotowane danie jednogarnkowe z dużą ilością kiełbasy i boczku, które ma nasycić i zregenerować wyczerpane ćwiczeniami ciało żołnierza. Przepis na najlepszą grochówkę wojskową. Zupa grochowa to jedna z tych zup, które fantastycznie rozgrzewają i sycą. W moim domu dość często pojawiała się grochówka, tak samo, jak na wszelkich festynach, spotkaniach, obozach i wyjazdach. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, pyszna i łatwa do przygotowania zupa.


Domowa grochówka wojskowa - wspomnienie smaku z dzieciństwa! Zupę podajemy na gorąco z kromką świeżego pieczywa. Gdy zupa jest zbyt gęsta można dolać nieco przegotowanej wody i doprawić vegetą, solą, pieprzem i majerankiem.


Schab w plastrach w wojskowej grochówce? Jakaż ta nasza armia bogata - wręcz rozrzutna! Ja nie umiem gotować, ale moje doświadczenie w tym zakresie przewyższa specjalsa o głowę. Grochówka to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler.


Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Kroki wykonania: Wędzoną kość wrzuć na zimną wodę (musi być zimna, wtedy lepiej smak wędzonki oddaje), dodajemy liście laurowe, majeranek, utłuczone w moździerzu ziele angielskie i vegetę (nie za dużo - lepiej później dodać, jeśli okaże się nie słone). O walorach smakowych i zdrowotnych grochu można powiedzieć bardzo wiele, zawiera między innymi żelazo, wapń, fosfor, oraz witaminy. Ze względu na dużą ilość białka roślinnego w grochu, zupa ta jest bardzo dobrą opcją dla wegetarian.


W wersji bezmięsnej wystarczy pominąć mięso na samym początku i dalej postępować jak w. Taka kaloryczna, pożywna, wojskowa grochówka z kiełbasą do tego na wędzonce. Oczywiście każdy robi taką grochówkę, jaką uważa za najlepszą i najzdrowszą dla siebie. Polecane przepisy: grochówka wojskowa ewy wachowicz Zobacz więcej. Newsletter smaków życia.


Tradycyjna grochówka, troszkę inaczej podana. Jedna z moich ulubionych zup. Klasyczna grochówka w wojskowym wydaniu! Poznaj nietypowy przepis Karola Okrasy na pyszną grochówkę z obsmażanym łososiem.


Grochówka wojskowa przepis

Karol Okrasa Pikantna zupa z soczewicą i królikiem. Nie ukrywam także, że kucharze wojskowi wkładają całe swoje serce, aby doprawić królową wojskowych zup. Do garnka wkładamy kość i zalewamy litrami wody. Gdy się zagotuje, dodajemy groch, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu.


W tym czasie przesmażamy boczek i dodajemy do garnka z warzywami. Czy mają być to wędzone żeberka, czy też może boczek i kiełbasa? Wędzonka jest jednak niezbędna, podobnie majeranek, czosnek oraz oczywiście – groch.


Grochówka wojskowa przepis

Kminek zdejmie trochę ciężaru z żółądka. Nie ma chyba lepszej zupy niż grochówka na chłodny, zimowy dzień, nawet kiedy zima nie dopisuje, a może nawet tym bardziej. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy. Ciebie newslettera przepisy.


Wieprzowinę, kiełbasę i boczek pokroić w niewielkie kosteczki. Przesmażyć osobno i dodać do grochu. Warzywa pokroić w kosteczkę i również dodać do grochu. Ugotować do miękkości warzyw. Natkę pietruszki pokroić i dodać po ugotowaniu.


GROCHÓWKA – jest daniem jednogarnkowym, gęstym, pysznym i treściwym. Można ją posypać na talerzu natką pietruszki. MOJA RADA: Groch cały moczymy ( ja zostawiam na całą noc) Groch połówki (tzw. łuskany) nie potrzeba wcześniej moczyć, wystarczy tylko opłukać i dodać do zupy. Pozwól nam się zainspirować i zakochaj się w zupach jeszcze bardziej! Groch mocno wypłukać aż do uzyskania czystej wody.


Grochówkę każdy lubi , ale nie każdy potrafi tą zupę przygotować. Prawdziwa grochówka, wojskowa, zawiesista, musi być gęsta od ziemniaków i rozgotowanego grochu, z kawałkami wędzonki. Tak sobie tę prawdziwość wyobrażam, bo o wojskowej kuchni pojęcia nie mam. Moja mama przecierała zupę przez metalowe sito razem z ziemniakami na krem i taka wtedy najbardziej mi smakowała. Wojskową grochówkę zna każdy, nawet ten, który w wojsku nie był.


Gęsta, sycąca i przepyszna. Przed gotowaniem zupy nie moczymy grochu jeśli jest łuskany, a taki najczęściej znajdziemy w sklepach. W trakcie gotowania groch całkowicie się rozgotuje i zagęści zupę. Wszyscy, którzy lubią zupy rzadsze, mogą dolać nieco wody i tym samym zupę. Rozgrzewająca grochówka szczególną popularnością cieszy się w okresie jesienno-zimowym.


Gdy na dworze chłó deszcz lub mróz talerz grochówki smakuje jak najwyższej klasy rarytas. Prawie każdemu znany jest mit grochówki wojskowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty