Spodobał Ci się ten przepis? Oceń przepis aby doradzić innym! To z pewnością najczęściej jedzona przez nas zupa w okresie jesienno - zimowym. Lubią ją i dorośli i dzieci.
Prawdziwa, polska, gęsta i pożywna zupa. To nie jest zupa grochowa w domowym stylu. To wolno gotowane danie jednogarnkowe z dużą ilością kiełbasy i boczku, które ma nasycić i zregenerować wyczerpane ćwiczeniami ciało żołnierza. Zupa grochowa z grochu łuskanego i ziemniaków. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, pyszna i łatwa do przygotowania zupa.
Taka kaloryczna, pożywna, wojskowa grochówka z kiełbasą do tego na wędzonce. Grochówka Dzisiaj u mnie na stronie klasyczna grochówka. Nie ma chyba lepszej zupy niż grochówka na chłodny, zimowy dzień, nawet kiedy zima nie dopisuje, a może nawet tym bardziej. W naszym domu specjalistą od grochówki jest mój mąż i tę grochówkę na zdjęciu właśnie on ugotował.
Tradycyjna chłopska zupa grochowa - grochówka. Groch mocno wypłukać aż do uzyskania czystej wody. Po tym czasie przelać go wraz z wodą do rosołu i gotować do miękkości.
Idealna na obiad w chłodniejsze dni, kiedy każdy z nas potrzebuje nieco więcej energii. Aby grochówka była naprawdę wypasiona, starannie dobierz mięso, które do niej wkroisz. Prawie każdemu znany jest mit grochówki wojskowej.
O charakterze grochówki, jak sama nazwa wskazuje, decyduje groch. To on sprawia, że jej smak jest wyjątkowy i nie do podrobienia. Klasyczna grochówka Karola to mięso, warzywa i czas, który poświęcisz na umiejętne połączenie wszystkich smaków. Ugotuj ją na obiad dla całej rodziny!
Schab w plastrach w wojskowej grochówce? Jakaż ta nasza armia bogata - wręcz rozrzutna! Ja nie umiem gotować, ale moje doświadczenie w tym zakresie przewyższa specjalsa o głowę. Przepis na najlepszą grochówkę wojskową. W moim domu dość często pojawiała się grochówka , tak samo, jak na wszelkich festynach, spotkaniach, obozach i wyjazdach.
Marchew, pietruszkę i korzeń selera obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. GROCHÓWKA – jest daniem jednogarnkowym, gęstym, pysznym i treściwym. Można ją posypać na talerzu natką pietruszki. MOJA RADA: Groch cały moczymy ( ja zostawiam na całą noc) Groch połówki (tzw. łuskany) nie potrzeba wcześniej moczyć, wystarczy tylko opłukać i dodać do zupy.
Domowa grochówka wojskowa - wspomnienie smaku z dzieciństwa! Zupę podajemy na gorąco z kromką świeżego pieczywa. Gdy zupa jest zbyt gęsta można dolać nieco przegotowanej wody i doprawić vegetą, solą, pieprzem i majerankiem.
Kroki wykonania: Żeberka umyć pokroić,zalać litrami wody,zagotować. Cebulę i por pokroić,warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach,wrzucić do wywaru,pogotować min,dodać przyprawę listek laurowy , czosnek i umyty groch,gotować do miękkości żeberek. Na takiej zostałam wychowana.
Wówczas zupę można przygotować w pół godziny. Moja zupa grochowa jest błyskawiczna, także dlatego, że nie przygotowywałam jej na mięsie – bo choć grochówka na wędzonce nie ma sobie równych, w wersji bezmięsnej też podbija zarówno kubki smakowe, jak i serca. Newsletter smaków życia. Oczywiście niezbędnym dodatkiem do zupy grochowej jest majeranek.
Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Jak dla mnie podwędzany boczek to podstawa dobrej grochówki. Można gotować tę zupę na surowych żeberkach, jednak nic nie zastąpi zapachu grochówka na wędzonce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.