wtorek, 25 września 2018

Składniki do pierniczków

Robiłam dzisiaj pierwszy raz - wyszły rewelacyjne! Przyznam, że jakoś nie mam ręki do pierniczków - próbowałam wcześniej z trzech różnych przepisów i jakoś zawsze kończyło się to porażką. Tym razem jednak zapowiada się inaczej. Choć początkowo ciasto nie chciało współpracować, to po schłodzeniu było bez zarzutu. Trzeba uważać przy przekładaniu wykrojonych pierniczków bo mogą się rozpaść.


Poniżej sprawdzony przez lata, ulubiony przepis czytelników na najlepsze pierniczki. Pyszne i aromatyczne, są miękkie już po upieczeniu. Pierniczki można przygotować przed samymi Świętami, albo z wyprzedzeniem.


Krok 1: Łączymy składniki ciasta. Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika – dokładnie mieszamy.


Składniki do pierniczków

Wbijamy jajka, dodajemy ostudzone masło oraz miód. Ta wersja pierniczków jest zdrowsza z kilku powodów: dzięki innej mące ma większą zawartość błonnika, a wyeliminowanie cukru na rzecz zamiennika zmniejszy nie tylko kaloryczność, ale też sprawi, że pierniczki będą po prostu zdrowsze dla was. Bardzo Wam zalecam, żeby pierniczki nie były takie „”.


Podane proporcje powinny wystarczyć na upieczenie ok. Składniki ciasta na pierniczki. Kiedy ciasto jest gotowe, przygotuj blat do wykrawania pierniczków. Posyp go mąką i wałkuj ciasto aż do uzyskania ok. Czas zacząć pieczenie pierniczków!


Składniki do pierniczków

Początek grudnia to idealny czas, a jednocześnie ostatni dzwonek na to, by upiec charakterystyczne, kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia ciasteczka. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mąki dajemy dokładnie tyle, ile podane jest w przepisie. Jeśli dodamy za dużo to ciasto będzie się kruszyło. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Soda i proszek do pieczenia mają nieco inne właściwości. Nie zawsze te składniki da się zastąpić - soda ma zadanie działać szybciej niż proszek do pieczenia, dlatego zaleca się jej użycie w wypiekach, które rosną krótko, ale muszą być dobrze spulchnione, takich jak te pierniczki właśnie. Dodane przez adrijah w: Tylko o kuchni. Nie prawda, nic nie zostało rozwiązane.


Jeśli planujesz upiec pierniczki, spróbuj również skomponować domową przyprawę piernikową, która podkreśli smak wypieków. Zapach pierniczków, miodu, pomarańczy i cynamonu kojarzy nam się najczęściej ze świętami Bożego Narodzenia. Sprawdź, jak zrobić domową przyprawę do piernika i pierniczków. Zbliża się Boże Narodzenie podpowiadamy więc, jak przygotować pyszne pierniczki!


Polewa lukrowa to niezawodny sposób na dekorację wszelkiej maści wypieków – ciast, ciasteczek, pączków czy pierniczków. Zobacz najłatwiejsze przepisy. Przygotowanie glazury cukrowej nie jest pracochłonne i wymaga zaledwie dwóch składników.


Składniki do pierniczków

Już nie mogę doczekać się pieczenia pierniczków , oraz powieszenia ich na świąteczną choinkę. Mam nadzieję że spodobają się rodzinie i bliskim. Jeżeli chodzi o przepis to dodałabym kakao , poniewasz doda to aromatu i ciemniejszej barwy. Wykrawać różne kształty pierniczków.


Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Moja babcia piecze te pierniczki już od lat, każdego roku przed świętami. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.


Dlatego mogę śmiało napisać, że jest to przepis bezkonkurencyjny. Choć przygotowanie około 1pierniczków (tyle wychodzi z przepisu) zajmuje dobrych kilka godzin, warto, bo zarówno wykrajanie, pieczenie jak i dekorowanie pozwala się zrelaksować i pozytywnie nastroić na nadchodzące święta. Ciasteczka lub pierniczki uzyskają dodatkowe walory wizualne i smakowe, jeśli do lukru dodamy kolorowe barwniki spożywcze, bez problemu dostępne w sklepach.


Lukier do pierniczków nie tylko biały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty