Jakie dodatki, przyprawy i zioła do leczo Bazą leczo jest świeża papryka i wyrazista w smaku cebula. Jedną z głównych przypraw jakie stosuje się do leczo jest papryka w proszku lub świeża - ostra. Jeżeli potrawa ma być pikantna, wtedy wybiera się chili, a w wersji łagodnej dodaje się słodką paprykę w proszku.
Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.
Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Dusić jeszcze minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą papryką. Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Oczywiście, że można zamrozić, ja czasami też gotuję więcej i małe porcje zamrażam. Później jest nawet lepsze.
Przepis na leczo z cukinii. Zacznij od przygotowania cukinii z przyprawami. Ponieważ szykuję leczo z dużą ilością cukinii i to cukinia gra tu najważniejszą rolę, to lubię ją odpowiednio doprawić. Nie da się zaprzeczyć, że dobre leczo powinno być wyraziste i pikantne. Czosnek wręcz idealnie nadaje się do podkreślenia smaku tego mięsno-warzywnego dania.
Aby doprawić leczo, najlepiej drobno posiekać kilka ząbków czosnku i delikatnie podsmażone na oliwie dodać do potrawy. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.
Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Wszystko razem dusić dotąd aż cukinia będzie lekko miękka. Nakładać do słoików i pasteryzować min.
Główną przyprawą do leczo jest suszona papryka – słodka lub ostra. Leczo do słoika na zimę. Smak leczo można dodatkowo wzmocnić lampką białego wytrawnego wina lub posiekaną natką pietruszki. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Zobacz, jak zrobić leczo.
Niektórzy lubią dodać do lecza. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pyszne leczo! Oto sprawdzony przepis na leczo w pół godziny. Poznaj niezbędne przyprawy do leczo!
Prawdziwe leczo nie może się z pewnością obyć bez papryki. I to zarówno tej świeżej jak i tej w proszku, która nie tylko wzbogaci smak Twojego dania, ale również nada mu wyjątkowego koloru. W postaci warzywa możesz ją dobrać w sposób, który urozmaici wygląd leczo. Pasztet z cukinii z marchewką, pasztet z cukinii z pieczarkami - sprawdźcie, jak je.
Dodatkowo możemy doprawić leczo małą ilością zasmażki. Taka ilość dodaje smaku, ale nie zagęszcza samego leczo. Jak już pisałam, w każdym domu leczo jest nieco inne. Innych przypraw użyjemy do leczo z wołowiną, a innych do leczo z mięsem wieprzowym.
Już choćby sól – wołowiny nie należy solić w trakcie gotowania. Bardzo ważne jest, aby leczo dobrze, konkretnie doprawić. A w tym roku jest jej naprawdę sporo.
Zasialiśmy kilka ziarenek w szklarni, w ogrodzie a dodatkowo jak co roku, mój teściowa także ma w swoim ogrodzie cukinie. Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Jak zrobić leczo z cukinią, papryką, cebulą i czosnkiem i czym doprawić.
Następnie dodać paprykę, potem cukinię (w kostkę). Pomidory sparzyć, obrać i dodać do lecza. Dodać koncentrat lub pastę pomidorową. Dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Jak przygotować pyszne i szybkie leczo w naszej kuchni?
Przedstawiamy sprawdzony przepis, który nie sprawi Wam trudności, a przy okazji pozwoli pokazać. Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite. Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem.
Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.