środa, 26 września 2018

Leczo pomidorowe

A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Cukinie, paprykę i cebule obrać i pokroić w kostkę (każde warzywo przełożyć do osobnych misek). Warzywa w tych miskach nasalamy i zostawiamy na min do 2godz. Leczo paprykowo - pomidorowe.


Przecier z pomidorów: obrane ze skórki pomidory zmiksuj, wrzuć do garnka, zagotuj. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Moja ulubiona wersja leczo,polecam:) min. Być może wolisz leczo z większą ilością sosu.


Wówczas dodaj do garnka więcej pomidorów, soku z pomidorów, passaty czy też pomidorów z puszki. Aby leczo było bardziej kwaśne możesz dodać sok z cystyny lub koncentrat pomidorowy. Takie leczo możesz jeść samo, bez żadnych dodatków. Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej.


Leczo pomidorowe

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii sos-pomidorowy-do-leczo.


Ja też do leczo nie potrzebuję mięsa, warzywne jak najbardziej wystarczy. Oprócz głównego skłądnika, czyli papryki dodaję kabaczek. Jest bardziej jędrny i nie rozpada się tak szybko jak cukinia.


Polecam, nawet samego kabaczka w pomidorowym sosie, z dodatkiem np. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Przecier pomidorowy to lato zamknięte w słoiku, tego nie może zabraknąć w mojej kuchni! Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. Smacznie, czyli pomidorowe leczo z warzywami.


Do lecza dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i keczup. Dusić jeszcze minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Doprawić czosnkiem i papryką w proszku. Można też doprawić ostrą.


To proste leczo jest super bazą dla różnych specjałów. Pikantne pomidorowe leczo, czyli przepis na meksykański garnek. Uwielbiane,zwłaszcza przez studentów :) dodawane jest do. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.


Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Sosy i przeciery pomidorowe są podstawą zup, sosów do makaronów, lasagne, a także sosu do pizzy. Dużo bardziej więc, dla zdrowia i portfela, przygotować sobie choć kilka słoiczków z pomidorami. Domowy przecier sprawdzi się także jako dodatek do gołąbków, przeróżnych zapiekanek i pulpetów.


Leczo pomidorowe

Narobiłaś mi smaku i chyba zrobię leczo w tym tygodniu na obiad! My też bardzo lubimy leczo. Zwłaszcza o tej porze roku jest ono wyśmienite.


LECZO MOCNO POMIDOROWE W sezonie warzywnym leczo na moim stole pojawia się dość często. Zaczęłam jednak robić go troszkę inaczej mianowicie nie dodaje już koncentratów czy keczupów, sosik powstaje z mięsistych pomidorów,. Dzisiaj robiłam drugi raz – tym razem nie odmierzałam tak dokładnie przypraw, dodałam pieczarki i pół dyni piżmowej.


Ojeżu, to leczo to cudo! Ledwo to wszystko w patelni zmieściłam, ale wyszło jeszcze lepsze niż ostatnio. Wcześniej leczo (to takie mięsne) jakoś mi nie smakowało, teraz mogłabym je jeść codziennie. Tym razem prezentuję i polecam w ramach Pomidorowego Tygodnia pikantne pesto pomidorowe i łagodniejsze pesto bazyliowe, tak dla kontrastu kolorów i smaków. Idealny do zupy pomidorowej, gołąbków, sosu bolońskiego, zapiekanek makaronowych, pizzy i wielu innych dań z wykorzystaniem sosu pomidorowego.


Paprykowo pomidorowe leczo na ostro Paprykę myjemy, kroimy w kostkę usuwając nasiona. Kiełbasę i cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy kiełbasę na smalcu, dodajemy cebulę i smażymy do zarumienienia. Przekładamy paprykę do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kostkę bulionowa i gotujemy minut.


Do papryki dodajemy pomidory i koncentrat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty