Polecane przepisy Doradcy Smaku. Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do garnka, wlać szklankę wody, dodać liść laurowy, angielskie ziele, dusić pod przykryciem do miękkości. Leczo - danie proste i smaczne. Przepisy na leczo są różne.
Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Podobno na południu kraju robią na kiełbasie a na Mazowszu nawet na parówkach. Doświadczenie nauczyło mnie wybierać odpowiedni cukier i masło do wypieku ciasteczek. Przekąski Mięso do chlebka.
Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Czy może być mięso z indyka? Jakie dodatki, przyprawy i zioła do leczo Bazą leczo jest świeża papryka i wyrazista w smaku cebula. Jedną z głównych przypraw jakie stosuje się do leczo jest papryka w proszku lub świeża - ostra.
Jeżeli potrawa ma być pikantna, wtedy wybiera się chili, a w wersji łagodnej dodaje się słodką paprykę w proszku. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Dziś u mnie gęsta potrawa z papryką, cukinią i mięsem mielonym- czyli najpyszniejsze leczo jakie w życiu jadłam!
Pasuje zarówno na obiad jak i na kolacje. Jest to szybkie, smaczne i mega barwne danie. W Niemczech leczo podaje się jako samodzielne danie, najczęściej z chlebem oraz w postaci dodatku warzywnego do dań mięsnych, np. W Polsce leczo przygotowuje się z dodatkiem cukinii rzadziej bakłażana.
Pokrojone mięso przełożyć do miseczki, dodać dwie łyżki oleju z ryżu o smaku czosnku SoRiso, po pół łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, wymieszać. Przyprawione mięso odłożyć na minut do lodówki. Następnie rozgrzać głęboki rondel, przełożyć mięso razem z marynatą i obsmażyć z każdej strony.
Opcjonalnie z dodatkiem ostrej papryczki chili oraz ze świeżymi pomidorami. W prosty sposób można zamienić to danie na wegetariańskie, wystarczy pominąć na początku mięso. Spróbujcie doprawić leczo estragonem oraz bazylią.
Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pyszne leczo! Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.
Oto sprawdzony przepis na leczo w pół godziny. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w pół plastry, czosnek siekamy. Zobacz też inne najłatwiejsze przepisy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i czosnek i szklimy, dodajemy następnie kostkę bulionową, całość dokładnie mieszamy i podduszamy, następnie dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy minut. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek.
Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Wrzucamy na rozgrzany olej w garnku i smażymy. Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i pokrojone w kostkę papryki. Wszystko dusimy pod przykryciem jakieś minut. Następnie dodajemy kukurydzę, cukinię i pomidory pokrojone w kostkę.
Czasami pytacie mnie jakie mięso na rosół jest najlepsze? Z jakiego mięsa najlepiej ugotować rosół? W zależności od tego jakie mięso na rosół zostanie użyte oraz jakie warzywa i przyprawy, to zupa będzie miała inny smak, kolor, intensywność i aromat. Wersja lecza z pieczarkami i bez.
Wystarczy podgrzać i podać z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.