Wzmacniająca zupa z pokrzywy. Choć wielu osobom gotowanie zupy z pokrzywy może wydawać się nieco dziwne, zaręczam, że jest to nie tylko jedna z najbardziej oryginalnych, ale również najzdrowszych i najsmaczniejszych sezonowych zup. Wypróbuj nasz przepis na zupę z pokrzywy. Dwa dni temu na swoim profilu na facebooku pisałam o pokrzywie i podpytywałam, co z niej robią inne osoby. Ja najczęściej przygotowuję z pokrzywy zupę.
Osobiście bardzo ją lubię w przeciwieństwie do dziecka, ale podejrzewam, że nie smak decyduje tu o jej nieatrakcyjności dla młodocianych. Ta zupa jest charakterystyczna dla sezonu wiosennego i wczesnego lata. Tylko w tym okresie możemy cieszyć się świeżą pokrzywą.
Ja z mojej pokrzywy przygotowałam dwie zupy. W jednej pokrzywa gra pierwsze skrzypce, a w drugiej jest jedynie dodatkiem do wielu innych warzyw. W tej drugiej jest praktycznie niewyczuwalna, jeśli zmiksujecie ją na krem, domownicy nawet się nie zorientują, że jedzą ten popularny chwast ;). Liście pokrzywy opłukać, sparzyć wrzątkiem, posiekać.
Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić w garnku. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w niedużą kostkę. Zeszkloną cebulę zalać wodą, dodać kostki rosołowe, pokrzywę, ziemniaki i marchew. Dodać także sok z cytryny i doprawić do smaku.
Jak słyszysz zupa z pokrzywy pewnie myślisz co za „wynalazek”, ale chcę Cię zapewnić, że ta zupa Cię zaskoczy smakiem. Moja dzisiejsza propozycja to zupa ze sporą ilością gałki muszkatołowej, przyprawiona kuminem, sosem sojowym i czosnkiem. A do tego większość ziół ma wspaniałe właściwości dla zdrowia. Dlatego na naszych stołach wiosną gości zupa z pokrzywy – właściwości tej niedocenianej rośliny są imponujące, bo pokrzywa to prawdziwa bomba witamin i minerałów.
Dodać liście pokrzyw, utartą marchew, wymieszać i zalać bulionem. Przepis na oryginalną zupę - zupa z pokrzywy. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga trochę inna cukiernia. Sezon na chwasty trwa:) Pokrzywy zawierają duże ilości białka (ponoć porównywalną do roślin strączkowych).
Sporo żelaza, witaminy C (która jednocześnie umożliwia wchłanianie żelaza niehemowego). Propozycja na smaczną zupę z pokrzywy, jeżeli ktoś jeszcze takiej nie robił to polecam. Pokrzywę najlepiej zbierać daleko od dróg wtedy będzie mniej zanieczyszczona, a jak już się. Pokrzywa to samo zdrowie i dania z tej rośliny powinno się jadać – szczególnie w maju. Wtedy pędy nie są jeszcze włókniste i mają delikatny smak, który w porze kwitnienia staje się znacznie mniej przyjemny.
Poznaj nasz przepis na łatwą w przygotowaniu zupę z pokrzywy. Przygotuj zdrowy napar z liści pokrzywy, który zastąpi herbatę. Zrywając pokrzywę, nie zapomnij uzbroić się w grubsze rękawice ogrodowe i papierową torbę #128578; A teraz przepis na smakowitą zupę z pokrzywy #128578; Składniki na zupę z pokrzywy. Pozyskałam dziś w deszczową niedziele cały wór pokrzywy:) Pokrzywa to nie tylko chwast.
Na wsi od wieków traktowano ją z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Dziesiątki pomysłów zestawione w działach: Śniadania, Zupy, Dania główne, Desery, Napoje, Sałatki, Przetwory. Dodatkowo publikujemy tu przepisy dnia oraz cenne porady, jak w kuchni wykorzystać różne dodatki.
Natomiast przez cały sezon wiosenno – letni z pokrzywy gotuję pyszną zupę z pokrzywy (przepis podałam w mojej książce pt. „Smak miłości”), dodaję do jajecznicy oraz do sałatek. Jest orzeźwiająca, ma delikatny smak, a co najważniejsze jest bogata w cenne składniki. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować pyszną zupę z zaledwie kilku składników.
Zupę z pokrzywy miksujemy na gładki krem. Jogurt grecki łączymy z odrobiną zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka. Zupę pokrzywową doprawiamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny (powinna być delikatnie kwaskowa). Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!
Polecane przepisy: zupa z pokrzywy Zobacz więcej. Gęsta, aromatyczna zupa-krem na jesienne chłody. Zupa: l bulionu warzywnego. Wam się zmieści w garnku. Sok z pokrzywy: przepis.
Trzeba je dokładnie umyć, po czym zmiksować w mikserze albo przepuścić przez sokowirówkę i odcedzić. Pić jeden kieliszek dziennie. Z racji tego, że w lodówce ostała mi się końcówka czosnku niedźwiedziego i nie bardzo miałam z nim co zrobić, wylądował również w zupie.
Nie bójcie się zupy z pokrzywy, bo to bardzo zdrowe ziółko. Zupa z młodej pokrzywy W jednej z najsłynniejszych polskich książek kucharskich, czyli w wielokrotnie wydawanej pod koniec XIX i na początku XX wieku publikacji „3obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej, znajdujemy godny uwagi przepis na zupę z młodej pokrzywy. Do zupy wrzucamy posiekane pokrzywy i gotowujemy jeszcze minut.
Zupę zaprawamy śmietaną, choć można także z tego zrezygnować i już po wylaniu na talerz dodać kleks jogurtu naturalnego. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy i miksujemy zupę na krem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Herbatka z pokrzywy, często bywa nazywana naturalnym antybiotykiem. Pozytywne właściwości pokrzywy wykorzystywano już przed wiekami, jednak zwykle gotowano z jej liści zupę. W chorobach narządu ruchu dochodzi do odkładania się złogów moczowych w tkankach okołostawowych oraz wzrostu poziomu kwasu moczowego we krwi, a dzięki właściwościom saluretycznym pokrzywy możliwe jest wydalenie ich z organizmu¹. W medycynie ludowej od dawna znano i stosowano liście pokrzywy w celu łagodzenia bólu.
Zupa pokrzywowa to nic innego jak smaczna kartoflanka zagotowana z dodatkiem posiekanej pokrzywy. Naprawdę prosta do przygotowania, pyszna i zdrowa! Herbatę z pokrzywy można stosować również zewnętrznie.
Płatek kosmetyczny należy zamoczyć w naparze i przemywać nim skórę, szczególnie cerę tłustą, łojotokową, a także trądzikową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.