wtorek, 4 września 2018

Leczo proporcje

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Zobacz, jak zrobić leczo. Leczo - danie proste i smaczne.


Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. I zapewne co dom, to inny przepis na leczo.


Moja ulubiona wersja leczo,polecam:) min średnie przystępne. Moda na małe - wielkości agrestu - piłeczki z wolna przez ocean dociera i do nas. I choć produkt nie jest typowo amerykański, to właśnie tam znalazł uznanie i wiernych zwolenników, a nawet posiada własne muzeum.


Przepisy na temat: leczo proporcje. W szczycie sezonu cukiniowego, kiedy już jestem tym warzywem najedzona, proporcje stają się właściwe i jem klasyczną ratatouille. Przyznam, że przy ilości jaką robię jest to męczące. Kilka ładnych godzin krojenia, mieszania, gotowania i pasteryzowania. Forum - leczo proporcje (581) Odp.


Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Na pierwszy ogień poszło leczo z cukinią i kiełbasą. Wyszło bardzo smaczne danie, którym zajadaliśmy się wszyscy na obiad :).


Leczo proporcje

Jak zrobić leczo z cukinii i kiełbasy. Zrobienie leczo z cukinii i kiełbasy nie jest wcale trudne. Jest to danie jednogarnkowe i wystarczy zachować odpowiednie proporcje oraz postępować zgodnie z podanym schematem dodawania składników. Ma to znaczenie, ponieważ wpływa na ostateczny smak potrawy. Podobno w leczo najważniejsze są proporcje.


Tyle samo papryki, co pomidorów i kiełbasy. Pozostałe składniki dodaje się już według gustu. Z cebulą trzeba uważać, ma być tylko dodatkiem, a ostrych papryczek dajemy tyle, ile wytrzyma nasze podniebienie. Oczywiście, można te proporcje. W sezonie letnim robię takie właśnie leczo dość często, nawet raz na tydzień.


Szczególnie po okresie świątecznym czujemy się nieco ociężali, a przy okazji wpadło nam też kilka nadprogramowych kilogramów. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, zeszklić cebulę. Następnie wrzucić mięso, doprawić solą i pieprzem, przemieszać i smażyć do czasu odparowania nadmiaru płynów. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.


Najbardziej popularna papryka do słoików to tradycyjne leczo. Aby zrobić pyszne leczo na zimę potrzebna będzie papryka, cukinia, pomidory, czosnek i cebula. Podstawą dania jest papryka i pomidory, zaś cukinia, czosnek i cebula stanowią dodatki.


Proporcje zależą od upodobań. Dla dziecka, które dopiero zaczyna przygodę z jedzeniem cukinię i paprykę należy pokroić w grube pasy. Kasza gryczana jest delikatniejsza od kaszy jęczmiennej czy pęczaku – łatwo ją rozgotować. Zwłaszcza jeśli dla ułatwienia kupujemy ją pakowaną w specjalne torebki i gotujemy w „głębokiej” wodzie. Jest wtedy mocno nasączona wodą, a wystarczy gotować ją kilka minut za długo, by ziarenka zmieniły się w nieapetyczną, rozmoczoną papkę.


Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórę, posiekać na kawałki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. To leczo z kaszą jęczmienną jest darem niebios dla każdej gospodyni. Idealny na zimę lub w dni, kiedy po prostu nie masz czasu na gotowanie obiadu, te danie Cię dosłownie uratuje.


Smak tego lecza jest bardzo harmonijny, a proporcje są idealne. Ostatnio leczo, które zrobiłam smakowało jakoś inaczej. Czegoś w nim brakowało, tylko nie wiem czego? Jak robicie leczo, co dodajecie, czy zagęszczacie je? Kiedyś smakowało inaczej ale ja zawsze robię wszystko na oko, może proporcje nie te?


Chociaż wydaje mi się, że chodzi o doprawienie do smaku. W książce wyczytałam również, że tak przygotowane leczo można zamknąć w słoikach na zimę. I od wielu już lat korzystam z tej możliwości. Dlatego zawsze podwajam, a nawet potrajam proporcje składników.


Możemy zwiększyć proporcje składników i leczo będziemy mieć na zapas w słoikach. Wystarczy wrzące przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez minut. Autor: Maminek kulinarny o 08:34.


Bardzo smakowało nawet mojemu mężowi (Węgrowi!), który leczo mógłby jeść na okrągło i który po zjedzeniu tej wersji polubił cukinię! Smaki i proporcje sa świetnie dobrane i bardzo dobrze się komponują. Domowe wino z winogron nie tylko wybornie smakuje, lecz także posiada właściwości zdrowotne - zwłaszcza to wytworzone z ciemnych owoców.


Zawierają one znacznie więcej antyoksydantów, a to właśnie te substancje pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, w tym chorobom serca i nowotworom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty