środa, 26 września 2018

Żeberka duszone przepis

Żeberka duszone przepis

Odstawić, pod przykryciem, w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę. Natrzeć solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Danie na jesienno-zimowy obia gulasz z żeberek i warzyw korzeniowych.


Duszone żeberka wieprzowe to świetne danie na wiele okazji. Kruche żeberka duszone, w sosie własnym. To prosta potrawa, która dobrze sprawdzi się jako codzienny obiad. Doskonały przepis na pyszne żeberka.


Kiedy udaje mi się kupić ładne żeberka to kupuje i robię takie jak w przepisie. Wykonanie: Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (po 2-kostki w każdym kawałku), doprawić z obu stron pieprzem, solą i papryką słodką w proszku. Na dużej patelni lub w woku roztopić smalec, podsmażyć żeberka dość mocno z obu stron. Mięso jest kruche, soczyste i naprawdę pyszne.


EBERKA przepisy: Żeberka wieprzowe w sosie. Sos zrobisz z pomidorów z puszki. Każdy kawałek posypać solą i pieprzem. Olej rozgrzać w garnku z szerokim dnem i mocno obsmażyć żeberka z każdej strony.


Soczyste pieczone żeberka, żeberka duszone, złociste żeberka w miodzie i pyszne żeberka w sosie chociaż dość kaloryczne, trudno odmówić sobie takiej przyjemności. Oryginalne żeberka w coli, żeberka na ostro w musztardzie lub mięciutkie żeberka z grilla – najlepsze przepisy na żeberka. Wielki zastrzyk kulinarnych inspiracji! Tak było w przypadku mojego narzeczonego :) Zapierał się, że on żeberek nie lubi w żadnej postaci. Nie wiesz, jak zrobić soczyste żeberka w miodzie?


Wieprzowinę polej sosem z marynaty lub zrób na bazie warzyw. Sprawdź nasze przepisy na mięso duszone lub pieczone w piekarniku. Mięso będzie soczystsze po upieczeniu w rękawie.


Zobacz więcej przepisów i porad na Polki. Kilka razy prosiliście mnie żebym pokazała żeberka pieczone. Dla mnie żeberka pieczone są poniekąd wspomnieniem czasów studenckich i pierwszej pracy.


Obfitość form jaka występuje w przypadku popularnych żeberek jest ogromna. W zasadzie trudno się temu dziwić, bowiem zawierają one mnóstwo ważnych wartości odżywczych, a ich smak potrafi przypaść do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom, poza tym sam produkt jest tani i łatwo dostępny. Przeważnie robię pieczone lub grillowane , ale od czasu do czasu w sezonie zimowym zdarzy mi się je udusić. Tym daniem zachwyca się tylko najmłodszy syn bo on kocha.


Dziękuję za przepis- Monika. Mój ulubiony przepis na żeberka w sosie, które robię bardzo często. Sprawdzony sposób na jesienny lub zimowy obiad. Robię je już chyba czwarty raz i za każdym razem wpisuję żeberka duszone jak u taty, żeby nie pomylić przepisu :) Od dzisiaj jest dodany do zakładek. Przepis na pyszne Żeberka Duszone z Majerankiem.


Jest czas na grillowaną polędwicę minuty z każdej strony, jest czas na pulpety gotowane minut. WINIARY Przyprawą do zup, sosów, sałatek. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Gotowe żeberka można podać z różnymi dodatkami, pasują do nich i kluski i ziemniaki i kasze. Co prawda wymagają dłuższego duszenia ale są równie pyszne jak karkówka.


Owszem, danie to jest bardzo kaloryczne, ale smakuje wyśmienicie. Oczywiście nie chodzi o byle jak zrobione żeberka, lecz o żeberka przyrządzone na dwa sposoby: żeberka najpierw podpieczone na patelni a potem duszone w płynie z przyprawami lub żeberka wcześniej mocno przyprawione i potem duszone w zalewie np. Tak samo jak przepis na żeberka BBC - nazwa pochodzi od tradycyjnego amerykańskiego sosu barbecue, który stosuje się do marynowania mięs przed pieczeniem, duszeniem bądź grillowaniem. Podpowiadamy jak zrobić pyszne żeberka BBC duszone w wolnowarze. Idealnie mięciutkie,rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie-to właśnie żeberka.


Żeberka duszone przepis

Szukasz przepisu na danie mięsne, które jest proste w przygotowaniu i nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni? To pomysł na sycący obia który bez problemu można przyrządzić dla większej ilości osób. Potrzeba jedynie dużego rondla lub garnka. Nie jest to z pewnością danie niskokaloryczne, jednak można się nim tak najeść, że. Jakiś czas temu podawałam przepis na schab zapiekany w kapuście, dzisiaj przyszła pora na żeberka.


Do kiszonej kapusty dodałam suszone grzybki i kilka suszonych śliwek. Jesienią i zimą poszukujemy dań bardziej treściwych, zawierających mięso. Z przypraw - bardzo tradycyjnie - kminek i majeranek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty