Dzisiaj zabieram się za to leczo. Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały. Dobry pomysł z takim przetwarzaniem. Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy.
Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną. Przepis na leczo jest banalnie prosty, trzeba jednak poznać małą tajemnicę, aby leczo własnej produkcji było idealne. Ostatnio modne są wszelkie wersje wege, bez tego czy tamtego, ale ja ze starej szkoły ;D Mamine leczo wymiata. Leczo klasyczne, na mięsku.
Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.
Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu.
Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować.
Bardzo często dzieciaki nie chcą jeść warzyw. Tymczasem leczo z kielbasa ma w sobie coś magicznego i dzieci zajadają je z wielką chęcią. Sama wracam do niego z miłą. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec.
Nie można z niego zrezygnować. Podsmażona złocista cebulka, pachnące kawałki boczku i kiełbaska. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem.
Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille. Czasami leczo jest przeglądem lodówki i lądują w nim resztki warzyw, jakie zostały z przygotowywania innych dań. Z przypraw jest to zawsze słodka papryka, czasami troszkę ostrej papryki, sól, pieprz i ewentualnie czosnek, jeśli kiełbasa nie była zbyt czosnkowa. Osiem lat temu przygotowywałam cały gar leczo do słoików.
Kolorowa papryka - sztuk Cukinia - małe sztuki. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Next Post Kluski-pierogi leniwe z białym serem, masłem oraz bułką tartą. Darek Przetwory różne do słoików oraz dodatki Leave a comment.
Dodaję usmażone wcześniej skwarki i pokrojoną w plasterki kiełbasę, i na większym ogniu gotuję leczo przez ok. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo.
Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem. Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich - leczo z kiełbasą. Składniki: cebule papryki czerwone papryka zielona papryka żółta Olej lub oliwa do smażenia 0. Poniższy przepis na leczo z kiełbasą, papryką, fasolą i wieloma innymi pysznymi składnikami pochodzi o Przemysława Świerczyńskiego, który zawodowo zajmuje się gotowaniem w swojej łódzkiej restauracji zdrowyobiad. Jego leczo tak mi zasmakowało, że poprosiłem o przepis.
Wszyscy wiedzą, że leczo, to potrawa węgierska, ale czy ktokolwiek będąc na Węgrzech jadł leczo? Zatem ogłaszam, że od dziś, leczo z papryką i cukinią jest narodowym daniem polskim (z węgierskim rodowodem) i staje w zasłużonej alei dań jednogarnkowych obok…. Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku.
Dusimy na małym ogniu min. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Zobacz, jak zrobić leczo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.