poniedziałek, 10 września 2018

Leczo z dynią

Do dania dodałam dość dużo pieprzu oraz ostrej papryki. Dynia dodana do lecza nadaje mu słodyczy – osobiście, ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Prosta kompozycja składników połączona jest Sosem do Spaghetti WINIARY. Zaserwuj całej rodzinie leczo, które zachwyci kolorami, zwłaszcza gdy pogoda za oknem nie będzie rozpieszczać.


Leczo z soczewicą i dynią. Składniki: mała dynia hokkaido małe cebule lub duża 2g wędzonego filetu z indyka szklanka soku pomidorowego łyżka oleju ząbek czosnku szczypta tymianku szczypta soli szczypta pieprzu. W garnku na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Dietetyczne przepisy net.


Miąższ dyni, po uprzednim wyskubaniu z niego pestek, pokroić w kostkę (można dodać także ten bardzo drobny miąższ, wyglądający jak farfocle - tylko trzeba go pokroić). Oto propozycja na pyszny, zdrowy i prosty do przygotowania posiłek z samych sezonowych warzyw – wegańskie leczo z dynią. LECZO Z DYNIĄ - green goodies green goodies pysznie i zdrowo! W sezonie, gdy warzywa nie są drogie, mogą je przygotować także ci, którzy nie cieszą się własnym ogródkiem. Sprawdź nasz przepis na leczo cukiniowo-dyniowe.


Leczo z dynią

Skosztujcie pysznego, niskokalorycznego leczo z dynią :) Bardzo lubię leczo w różnych odsłonach. Wrzucić dynię do garnka, dodać odrobinę oliwy, soli i pieprzu i dusić pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Cukinię umyć, pokroić na cztery, wykroić pestki i pokroić w mniejsze, cienkie kawałki. Na mim blogu już pojawił się przepis na leczo z cukinii, który bardzo Wam posmakował, a dzisiaj publikuję mój przepis na leczo z dynią – pysznym warzywem, które kojarzy się z jesienią.


Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w półtalarki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na małe kostki. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć z posiekaną cebulą. Przepisy na leczo z dynią w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na leczo z dynią.


Warto go przygotować w chłodne, jesienne dni. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Dania główne Wegetariańskie leczo. Polecane przepisy: leczo z dynią Zobacz więcej.


Lekkie (wegańskie!) leczo ze wspaniałych o tej porze roku warzyw: cukinii, papryki, dyni i świeżych pomidorów! Tylko kilka prostych składników, chwila gotowania i mamy gotowe pyszne, zdrowe danie. Dzięki dyni leczo nabiera delikatnego słodkiego posmaku, a dzięki soczewicy - gęstej konsystencji. Tradycyjne węgierskie leczo przygotowuje się z papryki i pomidorów.


Równie smaczne jest leczo z dynią hokkaido. Wyszło bardzo smaczne, delikatne w smaku, dlatego proponuję troszkę ostrzej je przyprawić (ale to już wg własnego podniebienia, jak kto lubi). W polskiej wersji często dodaje się cukinię, jednak to niejedyna opcja. Boczek pokroić w paski, kiełbasę w plasterki, cebulę w półplasterki.


Dynię, kabaczka, pomidory umyć, oczyścić obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać olej i smażyć w głębokiej patelni. Na patelnie dołożyć pokrojone warzywa, bez pomidorów.


Pikantne leczo z papryczką chilli i dynią. Przepis pochodzi z broszurki Przyślij przepis. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini.


Autorka przepisu proponuje również dodanie pod koniec duszenia do potrawy - jajek. Oczywiście dynię można zastąpić kabaczkiem lub cukinią. Robiłam to leczo wiele razy, ale - przyznaję się bez bicia - z jajkami nie próbowałam nigdy. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


My zaczęliśmy ją jeść dopiero wtedy, gdy chłopcy zażyczyli sobie latarni z dyni na Halloween. Stwierdziłano super, skórka wykorzystana, ale co ze środkiem? Wtedy odkryłam zupę z dyni, w której zakochał się mój mąż, następnie placuszki dyniowe, muffinki z dynią, mus z dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty