poniedziałek, 3 września 2018

Jak dobrze doprawić leczo

Jak dobrze doprawić leczo

Jakie dodatki, przyprawy i zioła do leczo Bazą leczo jest świeża papryka i wyrazista w smaku cebula. Jedną z głównych przypraw jakie stosuje się do leczo jest papryka w proszku lub świeża - ostra. Jeżeli potrawa ma być pikantna, wtedy wybiera się chili, a w wersji łagodnej dodaje się słodką paprykę w proszku. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.


Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Dusić jeszcze minut i na koniec doprawić solą i pieprzem.


Można też doprawić ostrą papryką. Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Oczywiście, że można zamrozić, ja czasami też gotuję więcej i małe porcje zamrażam. Później jest nawet lepsze.


Przepis na leczo z cukinii. Zacznij od przygotowania cukinii z przyprawami. Ponieważ szykuję leczo z dużą ilością cukinii i to cukinia gra tu najważniejszą rolę, to lubię ją odpowiednio doprawić. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo.


A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Nie da się zaprzeczyć, że dobre leczo powinno być wyraziste i pikantne. Czosnek wręcz idealnie nadaje się do podkreślenia smaku tego mięsno-warzywnego dania.


Aby doprawić leczo, najlepiej drobno posiekać kilka ząbków czosnku i delikatnie podsmażone na oliwie dodać do potrawy. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.


Wszystko razem dusić dotąd aż cukinia będzie lekko miękka. Nakładać do słoików i pasteryzować min. Główną przyprawą do leczo jest suszona papryka – słodka lub ostra.


Leczo do słoika na zimę. Smak leczo można dodatkowo wzmocnić lampką białego wytrawnego wina lub posiekaną natką pietruszki. Poznaj niezbędne przyprawy do leczo! Prawdziwe leczo nie może się z pewnością obyć bez papryki. I to zarówno tej świeżej jak i tej w proszku, która nie tylko wzbogaci smak Twojego dania, ale również nada mu wyjątkowego koloru.


W postaci warzywa możesz ją dobrać w sposób, który urozmaici wygląd leczo. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pyszne leczo! Oto sprawdzony przepis na leczo w pół godziny. Pasztet z cukinii z marchewką, pasztet z cukinii z pieczarkami - sprawdźcie, jak je.


Zobacz też inne najłatwiejsze przepisy. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza.


Dodatkowo możemy doprawić leczo małą ilością zasmażki. Taka ilość dodaje smaku, ale nie zagęszcza samego leczo. Jak już pisałam, w każdym domu leczo jest nieco inne. Innych przypraw użyjemy do leczo z wołowiną, a innych do leczo z mięsem wieprzowym. Już choćby sól – wołowiny nie należy solić w trakcie gotowania.


Bardzo ważne jest, aby leczo dobrze, konkretnie doprawić. A w tym roku jest jej naprawdę sporo. Zasialiśmy kilka ziarenek w szklarni, w ogrodzie a dodatkowo jak co roku, mój teściowa także ma w swoim ogrodzie cukinie.


Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Następnie dodać paprykę, potem cukinię (w kostkę). Pomidory sparzyć, obrać i dodać do lecza.


Dodać koncentrat lub pastę pomidorową. Dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Jak przygotować pyszne i szybkie leczo w naszej kuchni? Przedstawiamy sprawdzony przepis, który nie sprawi Wam trudności, a przy okazji pozwoli pokazać. Ważne, żeby cukinia znajdowała się w składzie obok cebuli i papryki oraz pomidorów.


Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite. Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem. Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty