czwartek, 1 października 2015

Chleb z mąki pełnoziarnistej

Chleb pełnoziarnisty przepis na domowy chleb z piekarnika. Chce się więcej i więcej. Ten wspaniały, pełnoziarnisty chleb nie wymaga ani minuty zagniatania. Składniki wystarczy pomieszać łyżką a natura zrobi swoje. Do tego brak zagniatania świetnie wpływa na jego konsystencję.


Mąka pełnoziarnista bywa ciężka na etapie zagniatania, a chleb zwykle jest bardzo zbity i ciężki. W tym wypadku wprost przeciwnie! Przepis na chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem.


Chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej i pszennej z dużą ilością ziaren słonecznika zarówno w środku jak i po bokach chleba. Chleb pieczony jest na zakwasie z małym dodatkiem świeżych drożdży. Chleb głównie z mąki pszennej pełnoziarnistej na zakwasie żytnim. Chleb jest mięciutki z mnóstwem pięknych maleńkich dziureczek, jego miąższ jest delikatnie wilgotny, przez co długo pozostaje świeży. Smak chleba jest rewelacyjny i pasuje do wszystkich dodatków.


Chleb z mąki pełnoziarnistej

Chleb żytni z mąki pełnoziarnistej to mój ulubiony. Często pytacie jak zrobić aby chleb z takiej mąki wyrósł i był dobry. Ja wypracowałam swój sposób na to, ale trochę to trwało.


Więc mogę powiedzieć, że trzeba tu po pierwsze cierpliwości i nie zrażania się pierwszymi niepowodzeniami. Jeśli chodzi o przechowywanie takiego. Jeden i drugi rodzaj zboża jest dla nas bardziej wartościowy w porównaniu do pozostałych typów.


Testowałam mnóstwo przepisów ale według tego przepisu na chleb pełoziarnisty mojego autorstwa, pieczywo wychodzi pyszne i zawsze się udaje. Jeżeli chodzi o mąkę proponuję użyć pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej. Nie testowałam z mąką żytnią więc nie odpowiadam za ewentualne niepowodzenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, dodatki i pozostałą wodę - mieszamy.


Gdy chleb wyrośnie, wstawiamy na dno piekarnika naczynie żaroodporne lub foremkę z wodą. Najczęściej do produkcji chleba pełnoziarnistego używa się ziaren żyta. Uwielbiam ten chleb za jego smak ( jest pyszny) i za jego łatwość w przygotowaniu.


Nie zawiera mąki, drożdży, jajek ani zakwasu. A wiem, że każda z tych rzeczy może uczulać. Warto też zwrócić uwagę na dużą zawartość siemienia lnianego. Sposób przygotowania przepisu: Domowy chleb pełnoziarnisty. Drożdże w temperaturze pokojowej pokruszyć, zalać gorącą wodą ale nie wrzątkiem około 1ml dodać cukier i rozpuścić, odstawić na.


Kolejna propozycja swojskiego chlebka, który zagościł na moim stole wielkanocnym. To chleb pszenny pełnoziarnisty, bardzo zdrowy, zawiera dużo błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Jest naprawdę bardzo pyszny!


Chleb z mąki pełnoziarnistej

Taki właśnie powinien być chleb. Dodać ziarna słonecznika, orzechy włoskie, otręby i siemię lniane. Wlać ciepłą wodę (4ml) oraz rozpuszczone drożdże. Do przeprowadzenia testu postanowiłam upiec chleb pełnoziarnisty bez mąki. Pomyślałam, że fajnie przetestować worek na dość nietypowym pieczywie.


Chleb ten jest bowiem wiele cięższy od tradycyjnego i nie zawiera ani grama mąki. Piekłam go wiele razy i za każdym razem miałam problem z szybkim wysychaniem. Pieczywo pełnoziarniste. Tym razem upiekłam chleb pszenny pełnoziarnisty na zakwasie Jeffreya Hamelmana. Domowy i pyszny pełnoziarnisty chleb razowy… U mnie ze słonecznikiem i siemieniem lnianym, ale ziarna można wybrać w zasadzie dowolne i wszystko, co pasuje do chleba tutaj także się odnajdzie.


Chleb z mąki pełnoziarnistej

Pytaliście nie raz o chleb z mąką razową lub pełnoziarnistą, to jest jedna z propozycji, czyli chleb który bardzo mi smakuje. Zanim upiekłem pierwszy chleb, myślałem, że to trudne i czasochłonne. Zrobienie ciasta to maksymalnie minut! Jeżeli chcesz mieć naturalny, domowy i przede wszystkim zdrowy chleb upieczony ze 1 pełnoziarnistej mąki, z dodatkami jakie tylko wymyślisz - to jest przepis dla Ciebie.


Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty