środa, 7 października 2015

Makaron z sosem carbonara przepis

Makaron z sosem carbonara przepis

Bekon śmietana, jaja i cebule tworzą połączenie rozkosznego smak i aromatu. Czy wiesz, że Włosi nigdy nie dodają śmietany do sosu carbonara? Prawdziwa carbonara nie zawiera śmietanki! Dodalem przepis na makaron.


To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza.


Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem. Podajemy klasyczny przepis na spaghetti carbonara! Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti!


Spaghetti carbonara to danie dla ciebie! Ostatnio byłam na imprezce i podali frytki z gorącym sosem ze śmietany i kurczaka i czegoś jeszcze. Dodane przez kuchniahanny w: Tylko o kuchni.


O makaronie z sosem carbonara mówi się jako o klasycznym, tradycyjnym daniu kuchni włoskiej, nie każdy jednak wie, że tradycja tego sosu jest raczej… krótka. Przyjmuje się, że przepis ten pochodzi z czasów II wojny światowej – Włosi odbierali od wojsk USA racje żywnościowe, wśród których znajdowały się… jajka i boczek. Sos carbonara to klasyka włoskiej kuchni. Do tej pory nie ma jednak pewności, skąd wzięła się jego nazwa, ani kto jako pierwszy wpadł na pomysł, by podawać makaron w ten sposób – czyli z. Podobno sos carbonara jest jednym z najprostszych sosów do spaghetti. Jeśli chcesz urozmaicić danie, zrób dodatkowo sałatkę z pomidorów, mozzarelli i bazylii.


Do dekoracji użyj świeżych listków bazylii. Danie najlepiej smakuje gorące, serwowane tuż po przygotowaniu. Wypróbuj nasz przepis na smaczny makaron carbonara z brokułami i szparagami.


Sos na bazie żółtek wlej na makaron i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, by żółtka pokryły cały makaron. Przygotowanie dania makaron z sosem śmietanowo-ziołowym (inspirowanym sosem carbonara) Umyć, osuszyć i posiekać zioła. Nastawić wodę na makaron i zanim się zagotuje pokroić w drobną kostkę cebulę i boczek.


Ten pochodzący z Rzymu pyszny sos, przez zawartość w swoim składzie mięsa nie jest daniem, które mogą przyrządzać wegetarianie. Dla tych jednak, którzy nie wyznają tego rodzaju zasad w kuchni, taka potrawa na obiad to prawdziwy rarytas! Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. W polskiej kuchni klasyczny przepis na makaron carbonara jest najczęściej modyfikowany i wzbogacany o różne dodatki.


Dużą popularność zyskał makaron carbonara z gęstym, kremowym sosem na bazie śmietany ( lub ), jogurtu naturalnego lub słodkiej śmietanki. Do makaronu carbonara dodaje się nierzadko świeży lub mrożony. Każde dziecko przechodzi czas, gdy czuje się bezpiecznie w znanych i lubianych smakach. Gdy sos jest za gesty to dolewam trochę wody spod gotowania makaronu, która wcześniej odlewam sobie do filiżanki. Ulubione Przepisy Leave a Comment.


Prosto, szybko i pysznie. Zapewniam jednak, że smak jajek jest świetnie ukryty, a dominuje boczek i czosnek. Carbonara nieraz odrzuca osoby, które nie przepadają za jajkami. Mogę powiedziewć, że masa jajeczno-śmietanowa łagodzi smak całej potrawy.


Po raz pierwszy carbonarę zrobiła moja siostra, która przywiozła przepis z Włoch. Znalazłam sposób na jego szybkie przygotowanie a przede wszystkim trochę lżejsze- można z tym sosem podawać każdy inny makaron nie tylko ten typu spaghetti. Klucz tkwi w dobrej jakości składnikach!


Jeśli mogę coś poradzić,to spróbuj następnym razem użyć śmietany kremówki i dodaj białe wino wytrawne. A i makaron dobrze jest podgrzać razem z sosem. Uczyli mnie tego kucharze na warsztatach w hotelu Europa w Starachowicach. Wcale jednak nie twierdzę,że Twoja wersja nie jest smaczna.


Sos połącz z 2ml wody i śmietanką, dodaj boczek, zagotuj mieszając. Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na rumiano. Gorący makaron połącz z sosem. Podstawę stanowi jajko oraz wędzony boczek.


Kwestią gustu pozostaje dodanie do sosu śmietany, która choć w oryginalnym przepisie nie widnieje. Dzięki za świetny przepis. Ta wersja smakuje mi chyba nawet bardziej niż oryginalna carbonara. Sprawdź, jak zrobić makaron carbonara z boczkiem i oliwą z oliwek według receptury Ewy Wachowicz. Przywoziła wszystkie produkty, więc spaghetti alla carbonara pojawiło się przed nią na talerzu dosłownie po kilkunastu minutach.


Ja jadałam mój ulubiony makaron z sosem aglio olio. Zarówno spaghetti alla carbonara jak i aglio olio, to proste dania, idealne dla osób zabieganych, wprost na szybką kolację lub obiad. Makaron z cukinią i boczkiem w sosie carbonara.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty