czwartek, 22 października 2015

Pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków

Takie pączki są bardziej wilgotne niż tradycyjne i dłużej zachowują świeżość. Wypróbuj nasz przepis pączki z ziemniaków! Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


Pączki z ziemniaków

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu można posypać cukrem. Od dawna wiadomo, że dodatek ziemniaków do pieczywa wpływa na jego większą wilgotność i wydłuża świeżość.


Dlaczego nie wykorzystać ich do pączków? Możecie je nadziewać dowolnie, dżemem, budyniem (może ajerkoniakowym?), masą kajmakową. Pączki są puchate, pyszne! Dziś proponuję wyśmienite pączki z dodatkiem ugotowanych i zmielonych ziemniaków, które po usmażeniu są praktycznie nie wyczuwalne, a sprawiają, że pączki dłużej utrzymują swoją świeżość.


Są dość puchate, pyszne, a z dodatkiem lukru z lekką nutką cytryny smakują rewelacyjnie. Rewelacyjne pączki drożdżowe z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Smak ziemniaków nie jest wyczuwalny. Polecam Ci też mój najlepszy przepis na mini pączki serowe lub lany chrust. Z ciastem się bardzo dobrze pracuje.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków. Zaczyn: Do miski rozkruszmy drożdże,wsypujemy cukier i czekamy aż drożdże się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy i wlewamy do mikstury drożdżowo-cukrowej,dodajemy również mąkę.


Wszystko mieszmy (by nie było grudek) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. Miskę przykrywamy lnianą. PĄCZKI Z DODATKIEM ZIEMNIAKÓW PIECZONE W PAPILOTKACH W sieci na pączki pieczone aż roi się od przepisów. Do tych pączków już podchodziłam w zeszłym roku, ale jak pies do jeża.


Z trudem przełykałam tą nazwę, bo przecież pączki to te smażone w głębokim tłuszczu. Dzisiaj jednak upiekłam ze względu na Mamę. Proponujemy pączki kartoflane! Ech, czego to Polacy nie wymyślą!


Uformowane pączki ułożyć na na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na ok. Szybko się robią i są pyszne. Polecane przepisy: pączki z ziemniakami Zobacz więcej. Tłusty Czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami, zatem najwyższa pora by smażyć pączki. Nadziewane budyniem, czekoladą i marmoladą z lukrową polewą wręcz ustawiają się w kolejce do zjedzenia.


Nikt im się nie oprze bo niemal same rozpływają się na podniebieniu. Chyba nie ma takiej osoby, która nie lubi pączków, bo przecież jak głosi staropolska tradycja: pączek. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pączki z ziemniaków siostry anastazji. Gorące ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa. Do ciepłych ziemniaków dodajemy pokrojone masło i mieszamy aż się rozpuści.


Pączki z ziemniaków

Drożdze rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżek cukru pudru. W misce mieszamy : ziemniaki z masłem, drożdże, przesianą mąkę, jajka. W tym roku wypróbowałam przepis na pączki z ziemniakami według Ewy Wachowicz. A jednak smakują jak tradycyjne, pięknie wyrosły, a duża zawartość ziemniaków. Nieco uprościłam wykonanie w porównaniu z oryginalnym przepisem, bo nie chciało mi się wkładać ciasta do zamrażalnika ani sklejać pączków z dwóch warstw oraz nieco zmniejszyłam ilość składników – i tak wyszło prawie.


Bardzo miękkie i delikatne ciasto po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach. Są bardzo puszyste, lekkie i delikatne. Mimo, że patrząc na składniki, pączki nie są tradycyjne, ale tak właśnie smakują.


Smakiem i konsystencją nie odbiegają od tych sprzedawanych w cukierniach, Wykonanie nie jest trudne, specjalnie nagrałam przewodnik video, by każdy bez. O pączkach robionych z dodatkiem ugotowanych ziemniaków słyszałam już nie raz. Jednak dopiero teraz postanowiłam przekonać się, czy faktycznie są tak lekkie i puszyste jak komentują to internauci na różnych blogach. Nie zawiodłam się, pączki są pyszne, delikatne i pulchne. Jest bajecznie łatwy i nawet ktoś kto nie piekł wcześniej pączków, tak jak ja - na pewno sobie poradzi.


Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub dokładnie ugnieść. Do ciepłego mleka dodać drożdże i łyżkę cukru. Dodać masło i wymieszać. Wymieszać i na chwilę odstawić.


Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty