wtorek, 27 października 2015

Przepis na sos carbonara do spaghetti

To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Makaron z wędzonym boczkiem, jajkami, serem pecorino, pieprzem i natką pietruszki.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem. Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti! Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.


Spaghetti carbonara to danie dla ciebie! Ten przepis jest po prostu bardzo dobry a danie to niebo w gębie. Carbonara czy Ala Carbonara. PS - robiłem bez wina bo nie miałem pod ręką. Róbcie i się delektujcie!


Kulinaria, Przepisy kulinarne, Przepisy na Makarony. Oto jej niepowtarzalny przepis. Na co dzień – zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych! Kiedy masz tylko minut na przyrządzenie i zjedzenie czegoś ciepłego, wtedy z pomocą przychodzi przepis na klasyczne spaghetti carbonara!


Dla urozmaicenia: Do makaronu możesz dodać nieco świeżo startego parmezanu, a całość skropić obficie oliwą. Ten pochodzący z Rzymu pyszny sos, przez zawartość w swoim składzie mięsa nie jest daniem, które mogą przyrządzać wegetarianie. Dla tych jednak, którzy nie wyznają tego rodzaju zasad w kuchni, taka potrawa na obiad to prawdziwy rarytas!


O tym, że makaron uwielbiam, już pisałam. Każdy z nas jadł już kiedyś spaghetti bolognese. Jest ono bardzo popularne i najczęściej przez nas jadane.


Ale zapominamy, że istnieje też i inny równie wyśmienity sos. Mowa oczywiście o robionym na bazie jajek i śmietany sosie carbonara. Przepisy na carbonarę różnią się od siebie, zresztą podobnie jest z sosem bolognese. Składniki na przepis dla osób: - makaron spaghetti - 1g pancetty (lub inny boczek).


Sos połącz z 2ml wody i śmietanką, dodaj boczek, zagotuj mieszając. Gorący makaron połącz z sosem. Dania główne Przepis na: Prosty makaron carbonara - z boczkiem i śmietaną. Podaj zaraz po przygotowaniu. Cały czas delikatnie mieszamy kilka minut uważając, żeby sos nie ściął się (bo wtedy powstanie jajecznica zamiast carbonary ;)).


Oprócz walorów smakowych potrawa ma te dwie zalety, że jej przygotowanie jest błyskawiczne i stosunkowo tanie. Przepis na spaghetti carbonara opiera się na wykorzystaniu boczku i sosu jajecznego. Choć w tradycyjnym sosie wcale nie ma śmietany, my prezentujemy popularny w polskich domach. Przywoziła wszystkie produkty, więc spaghetti alla carbonara pojawiło się przed nią na talerzu dosłownie po kilkunastu minutach.


Warto również na tym etapie wspomnieć, że we Włoszech najczęściej do zrobienia spaghetti carbonara wykorzystuje się guanciale, czyli wieprzowe policzki (podgardle). Czasem zastępowane jest pancettą, czyli zawijanym boczkiem. Być może są jakieś ortodoksyjne szkoły gotowania tego makaronu, ale to zupełnie umowne historie i trzymać się sztywno nie ma po co, byle talerze były puste i domownicy zadowoleni. Dodaj kremowy jajeczny sos do makaronu z boczkiem i dokładnie wymieszaj.


Staraj się, by każda nitka spaghetti była dokładnie pokryta kremowym sosem. Wyłóż spaghetti na talerze i obficie posyp tartym serem Pecorino Romano, parmezanem lub innym twardym włoskim serem. Sprawdzone przepisy na spaghetti carbonara. Znajdź przepis na spaghetti carbonara w Ugotuj. My jednak polecamy oryginalny przepis na carbonarę i właśnie taki wam zaproponujemy.


Przepis na sos carbonara do spaghetti

Pochodzenie carbonary pozostaje tajemnicą. Boczek pokrój w cienkie paseczki. Jajka rozbełtaj, wymieszaj z pecorino i parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu. Oto prawdziwa włoska carbonara! Przepis wg Magdy Gessler bazuje na sosie z żółtek i śmietanki, z dodatkiem chrupiącego boczku plus oczywiście aromatyczny parmezan.


Całość kremowa, chrupiąca i wyrazista w smaku dzięki dodatku sera. Jest najpyszniej jak się da, a że jest także kalorycznie. Cóż, nie można mieć wszystkiego. Sos do spaghetti a’la carbonara Sycący, pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu makaron, który swój niepowtarzalny smak zawdzięcza wyśmienitemu sosowi, który powstaje na bazie jajek i śmietany.


Jeśli sos będzie za gęsty możemy rozrzedzić go wodą z makaronu. Odcedzony makaron wrzucamy na czystą patelnię, dodajemy boczek, mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba, sos uzupełnić koncentratem, lekko rozcieńczonym w wodzie. Smaczny włoski obiad gotowy do podania w dosłownie kilka minut. Tyle definicja, warto sprawdzić samemu smak i aromat tej włoskiej potrawy.


Znalazłam sposób na jego szybkie przygotowanie a przede wszystkim trochę lżejsze- można z tym sosem podawać każdy inny makaron nie tylko ten typu spaghetti.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty