poniedziałek, 26 października 2015

Przepis na ciasto na pierniczki świąteczne

Pachnące cynamonem pyszne świąteczne pierniczki w swojej klasycznej wersji mogą być dość pracochłonne. Jednak nasz przepis wymaga jedynie kilku prostych składników oraz odrobiny czasu. Ich przygotowanie możesz zamienić w świetną zabawę dla całej rodziny. Dokładnie zagnieć ciasto, aż osiągnie odpowiednią konsystencję i wszystkie jego składniki połączą się.


Rozwałkuj je na stolnicy i metalowymi lub plastikowymi foremkami wycinaj różne kształty. Gotowe pierniczki udekoruj lukrem i cukrowymi perełkami. Skorzystaj z tego przepisu na świąteczne pierniki. Przepis na świąteczne kruche pierniczki.


Dzisiaj zapraszam po przepis na najlepsze pierniczki świąteczne! Na każdą okazję - Wigilię Szkolną czy do pracy, dla dzieci i znajomych. Dzięki niej pierniczki świąteczne są kruche, a zarazem lekko ciągnące - pyszne! Podstawą pierniczków jest nie tylko aromatyczne ciasto, które od razu po upieczeniu jest miękkie lub leżakując w metalowej puszcze kruszeje, ale także ich zdobienie. Pierniczki świąteczne - dekoracja.


Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minut. Krok 2: Pieczemy pierniki. To już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta, które ma dojrzewać - tygodni min łatwe przystępne.


Desery Tygrysek Siostry Anastazji. Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. Ciasto dzielimy na dwie części. A sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty. Wyjmujemy po kawałku, rozwałkujemy na obsypanym mąką blacie na grubość około 1-2cm ( im są grubsze tym lepsze, bardziej puszyste) wykrawamy pierniczki, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


Gotowe ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem, podziel na porcje i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach (podczas pieczenia będą stopniowo rosnąć). Skusiłam się i nie jestem zachwycona. Zamknęłam je w pudełkach z obierkami bo póki co są jak kamienie. W tamtym roku robiłam pierniczki,które były przepyszne,ale zgubiłam przepis. Te nawet nie są tak ładne jak zeszłoroczne.


Mam nadzieję,że zmiękną. Dobry, sprawdzony przepis na świąteczne pierniki jest jak skarb - wraca się do niego co roku, by przygotować pyszne, korzenne ciasteczka na Boże Narodzenie. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu.


Można je też dowolnie dekorować czekoladą lub lukrem. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Dolewając stopniowo (po łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto. Mąkę wymieszać z sodą, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko i lekko przesudzony miód i margarynę.


Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt tępe można dodać odrobinę mleka). Rozwałkować na grubość mm, wycinać foremkami pierniczki. Lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę gorącej wody, jeśli za rzadki dodać cukier puder.


Rozpuścić czekolady (co jakiś czas podgrzewać). Raz wzięłam przepis z mało znanego kulinarnego bloga na świąteczne pierniki i ile się naprzeklinałam to moje - był totalnie nietrafiony. Później trafiłam do Eris i się nie przejechałam. Potem widziałam go u Ciebie na poprzednim blogu.


Dla tych, którzy nie zdążyli z upieczeniem pierniczków, zamieszczam przepis na ciasteczka, które nie muszą czekać 2-tygodnie do zmięknięcia. Zapraszam na świąteczne pierniczki pachnące pomarańczą. To się nie ma prawa nie udać.


Ich wypiekanie to wielka frajda nie tylko dla ciebie, ale przede wszystkim dla twoich dzieci. Bożego Narodzenia to czas radości, rodzinnych. One przecież najbardziej lubią wycinanie z ciasta różnych kształtów. A świąteczne pierniki mają tę zaletę, że mogą przybierać różnorodne formy. Od świętych Mikołajów, choinek, bombek choinkowych.


Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu! Miękkie pierniczki rozpływają się w ustach. Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki. Najlepsze pierniczki z miodem i skórką pomarańczową.


Te pierniczki nie są miękkie. Jeśli lubisz pierniczki mięciutkie, to zapewne spodoba Ci się przepis na błyskawiczne pierniczki z lukrem, lub przepis na pierniczki alpejskie. Zobacz przepis na pierniczki świąteczne! Masło roztop, wsyp cukier.


Gdy się rozpuści, dodaj miód. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową. Do mąki wsyp proszek do pieczenia i sodę, przesiej. Mogą być to Lebkuchen – miękkie pierniczki, które pokrywa się lukrem.


Te niemieckie ciastka można od razu jeść, nie muszą leżakować, by nabrać kruchości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty