wtorek, 27 października 2015

Ciasto do pierników

Zamów ciasto na pierniki i zaproś Święta do domu. Wypełnij dom cudownym aromatem pieczonych pierników. Określ ilość i wskaż adres, pod który chcesz wysłać ciasto, a my całą resztę wykonamy za Ciebie!


Mam pytanie, a nawet kilka. Ile czasu mniej więcej przygotowuje się ciasto? Zależy mi by zmiękły dosyć szybko, bo chciałabym je udekorować tego samego dnia, a nie mam wiele czasu (ok. 8) na przygotowanie wszystkich pierników.


Czy może są jakieś sposoby by zmiękły szybciej? Jest to więc prawie piernik. Dla mnie dobry piernik nie może być suchy. Ten jest z dodatkiem całego słoika dżemu, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, a dzięki przyprawom korzennym bardzo aromatyczne. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić, następnie przekroić poziomo na blaty.


Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Dolny posmarować powidłami, przykryć drugim, wierzch posmarować polewą: w garnuszku roztapiać na małym ogniu ciągle mieszając połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło. Udekorować orzechami lub suszonymi śliwkami. Wszystko przykryte jest biszkoptem oraz śmietaną śnieżką posypaną czekoladą. Piernik – twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu, mocno przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą.


Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Kiedy wszystko się roztopi, odstaw masę do przestygnięcia, po czym wlej ją do miski. Do masy dodaj jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Zagnieć ciasto na pierniczki i pozostaw je pod przykryciem na godziny. Znakomity piernik na święta do kawy, bardzo mięciutki, puszysty i delikatny z pyszną czekoladową polewą.


Ciasto do pierników

Przepis jest prosty i szybki, surowe ciasto nie potrzebuje leżakowania, a po upieczeniu, ostudzeniu, polaniu polewą z czekolady (którą również robi się expresowo) piernik jest gotowy (ciasto jest tak miękkie, że nie potrzebuje czasu aby zmiękło). Posypki cukiernicze i perełki do ozdabiania ciast, tortów, ciasteczek, pierników, lodów i innych deserów ️Wszystkie nasze posypki i perełki są pakowane w szczelnych eleganckich pojemniczkach wielokrotnego otwierania i zamykania dla wygody naszych klientów. Polewa lukrowa to niezawodny sposób na dekorację wszelkiej maści wypieków - ciast, ciasteczek, pączków czy pierniczków. Dziś pokażę jak przygotować tradycyjny, biały lukier.


Pierniki możesz przygotować na wiele sposobów - szybko albo dużo wcześniej, klasycznie lub wieloma dodatkami, lukrem czy polewą. Wiele sprawdzonych przepisów na pierniki świąteczne na Boże Narodzenie i Wigilię, z owocami, serem czy w kształcie tortu. Jeśli macie w domu zalegającą marchewkę to będzie najlepszy i najsmaczniejszy sposób na jej wykorzystanie.


Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Nasz produkt jest ręcznym rzemiosłem. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.


Ze względu na szereg danych tradycji istnieje duża różnorodność metod produkcji pierników. W Polsce pierniki produkuje się najczęściej z ciasta parzonego podatnego procesowi leżakowania. Istnieją również produkcji pierników z ciasta surowego z pominięciem fazy zaparzania oraz leżakowania. Choć ciasto jest typowo jesienne, nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbowa.


To jeden z najsmaczniejszych pierników, jaki upiekłam. Mięciutki, aromatyczny, wilgotny, z każdym kęsem coraz lepszy. Brakuje mi słów, by opisać, jaki jest dobry! Sztuka pieczenia pierników sięga swymi korzeniami czasów średniowiecza. Najlepsze receptury na te korzenne przysmaki były pilnie strzeżone przez cukierników.


Dawniej używane były jako lekarstwo na problemy trawienne i przeziębienie oraz jako zakąska do wódki. Obecnie delektowanie się smakiem pierników to jedynie słodka przyjemność. Sporządzone ciasto piernikowe należy poddać próbie polegającej na uformowaniu kilkunastu pierników i wypieczeniu ich w temperaturze 220°C.


Ciasto do pierników

Ma to na celu sprawdzenie prawidłowości struktury miękiszu pierników i ich rozrostu. W tej fazie produkcji możliwe jest jeszcze skorygowanie obydwu podanych czynników. Jak wiadomo ciasto na pierniki zarabia sie na kilka tygodni przed swietami by moglo lezakowac w chlodym miejscu jak przepis nakazuje.


Dla spoznialskich, ktorzy nie zdazyli zrobic ciasta odpowiednio wczesnie proponuje pierniki, ktore mozna piec na tydzien przed swiatami albo w ostatniej chwili prawie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty