Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego (lukru nie żałować, wtedy lepiej wyglądają ;-), rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Przepis na piernikowe choinki. Choinki z pierników ozdobią świąteczny stół. Nadają się również na prezent.
Pierniczki w kształcie gwiazdek różnych wielkości posklejane lukrem od największych do najmniejszych i udekorowane posypką cukrową przypominają choinki. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Z upieczonych gwiazdek zrobić choinki – sklejając je lukrem od największej do najmniejszej. Tak przygotowane piernikowe drzewka mogą zdobić świąteczny stół, ładnie zapakowane będą świetnym, słodkim prezentem pod choinkę.
Piernikowe choinki - sposób przygotowania: Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Idealnie nadają się jako ozdoby na świąteczny stół albo jako jadalne prezenty do obdarowania bliskich. Jak upiec piękne piernikowe choinki?
Dodaj mió masło oraz jajko. Zagniecione ciasto podzielić na pół, rozwałkować na grubość 2-mm na oprószonym mąką blacie. Masę na piernikowe choinki przygotujesz, łącząc m. Możesz dodać również nieco zmielonych orzechów.
Sporo jest przepisów na choinki piernikowe. Każdy pewnie dobry :-) Jeżeli potrzebujecie mieć choinek średniej wielkości to zachęcam do wykorzystania ciasta z podanych przeze mnie proporcji. Mąkę, sodę przesiać przez sito. Sprawdź nasz pomysł na doskonały świąteczny deser, jakim są choinki piernikowe. Te pyszne ciastka nie tylko znakomicie smakują.
Ich kształt i smaczne lukrowe lub kremowe zdobienia będą się pięknie prezentować się na bożonarodzeniowym stole. Piernik w kształcie choinki wypieczony z gentelmańskiego ciasta piernikowego. Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki.
Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej. Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem. Aby powstała piernikowa choinka wycinamy gwiazdki różnej wielkości, pieczemy przez ok. Po upieczeniu pozostawiamy chwilkę na blaszce aby stwardniały a następnie studzimy na kratce. Całkowicie wystudzone sklejamy lurem.
Dekorujemy wg własnego uznania. Banalne w przygotowaniu, miłe dla oka i smaczne, świetnie sprawdzą się jako ozdoba świątecznego stołu. A gdy już znudzą się nam jako wystrój możemy je po prostu zjeść, bo są mięciutkie i naprawdę smaczne. Mowa tu oczywiście o piernikowych choinkach.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Healthystory. Przygotowanie dania piernikowe choinki Na dzień przed pieczenieŚmietanę wyjmujemy z lodówki aby w miarę możliwości miała temperaturę pokojową. Kakao mieszamy razem z mąką i kawą mieszamy, odstawiamy. Miód gotujemy z przyprawami, gdy chwilę przestygnie wkładamy masło i czekamy aż się rozpuści, a następnie wystygnie. Na stolnicę przesiewamy mąkę.
Dokładamy pozostałe składniki i razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na godzin. Ja ciasto sporządzam wieczorem, a rano piekę pierniczki.
To bardzo fajny pomysł na świąteczną, jadalną dekorację. Ważne jest aby ciasto, z którego będziecie piec choinki nie rosło w czasie pieczenia ponieważ nie będzie się dało połączyć. Mió cukier i margarynę zagotować do rozpuszczenia i połączenia składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.